Dan MOTREANU: „Parteneriat strategic major în domeniul energiei, semnat la București în prezența șefei CE, Ursula von der Leyen”

0
317

România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria au semnat un parteneriat strategic în domeniul energiei. Acordul prevede realizarea unui cablu submarin de energie între Azerbaidjan și Europa, prin Marea Neagră. Este un pas important pentru securitatea energetică a României și a UE.

„Ceremonia de semnare a avut loc la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acordul vizează diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile.

Acordul oferă cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră.

Cablul va avea o lungime de 1.195 kilometri, dintre care 1.100 km pe sub apă.

De asemenea, acordul vizează transportul energiei către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.

Pe de altă parte, Romgaz a semnat cu Socar, compania națională petrolieră a Republicii Azerbaidjan, primul contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România.”

Ursula von der Leyen a declarat la București că UE a reușit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrolul rusesc, iar „întemeierea viitorului se bazează pe un concept de energie sigură și curată, dar și pentru independența aprovizionării cu energie electrică”.

Aceasta a lăudat parteneriatul, pe care l-a numit „deosebit de ambițios”, în contextul în care cablul care va traversa Marea Neagră va duce energie verde și în Republica Moldova, dar și în Ucraina.

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)