AcasăActualitateDan MOTREANU: „Parlamentul European susține aderarea României la spațiul Schengen”

Dan MOTREANU: „Parlamentul European susține aderarea României la spațiul Schengen”

„Plenul Parlamentului European a adoptat marți, 18 octombrie, cu 547 de voturi pentru, 43 de abțineri și 49 de voturi împotrivă, o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen” scria europarlamentarul Dan Motreanu, care de altfel este unul dintre inițiatorii proiectul de rezoluție, alături de mai mulți europarlamentari români.

Votul din Parlamentul European este un mesaj important pentru Consiliul Uniunii Europene, forumul decizional pentru aderarea la spațiul Schengen.

Obiectivul nostru este de a pune subiectul aderării României la spațiul Schengen pe agenda de lucru a Consiliului Uniunii Europene, mai exact la reuniunea Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie.

Prin rezoluția adoptată, îndemnăm Consiliul Uniunii Europene să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind aplicarea deplină a dispozițiilor acquis-ului Schengen în România și Bulgaria până la sfârșitul anului 2022.

În acest fel, ar fi asigurată eliminarea controalelor asupra persoanelor din cele două țări la frontierele cu țările din spațiul Schengen, la începutul anului 2023.

Parlamentul European reamintește că România și Bulgaria au îndeplinit toate condițiile tehnice necesare pentru aderarea la spațiul Schengen încă din 2011.În cei 11 ani care au trecut, Consiliul nu a reușit să ia o decizie privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria, în ciuda solicitărilor repetate în acest sens din partea Comisiei și a Parlamentului. Parlamentul European își manifestă consternarea în fața acestei situații.

Parlamentul European își reiterează poziția de lungă durată, astfel cum a fost stabilită în rezoluția sa din 11 decembrie 2018, în sprijinul aplicării integrale a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria.

Parlamentul European salută dorința României și Bulgariei de a găzdui în mod voluntar o misiune de constatare. Aceasta constituie o expresie, din partea lor, a principiului cooperării sincere și al încrederii reciproce, în ciuda faptului că au îndeplinit deja toate cerințele legale. Nu există motive pentru alte evaluări ulterioare.

Aderarea României la spațiul Schengen este preocuparea noastră constantă, a parlamentarilor români din Grupul PPE din Parlamentul European.

În septembrie 2021, am solicitat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urgentarea procedurii pentru primirea României în spațiul Schengen.

Pe 1 iunie anul acesta, delegația PNL, din care am făcut parte, a obținut sprijinul Partidului Popular European pentru susținerea aderării României la Spațiul Schengen, acest lucru fiind menționat explicit într-o Rezoluție de poziție”.

(Dan Motreanu- europarlamentar liberal și vicepreședinte al PNL)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
14 ° C
14 °
14 °
53 %
5.5kmh
100 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
17 °
mie
22 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!