Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate ANPC interzice vânzarea alimentelor cu etichetă-semafor începând cu 1 noiembrie

ANPC interzice vânzarea alimentelor cu etichetă-semafor începând cu 1 noiembrie

0
ANPC interzice vânzarea alimentelor cu etichetă-semafor începând cu 1 noiembrie

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor interzice de la 1 noiembrie vânzarea în România a alimentelor cu eticheta nutriscore în cinci culori, de la verde la roșu. Potrivit acestui sistem verde închis înseamnă că un produs ar fi cel mai bun, iar roșu înseamnă că alimentul are foarte multe calorii și este mai puțin indicat pentru consum des.

ANPC a transmis Asociației Marilor Rețele Comerciale o adresă în care scrie că „nu agreează introducerea în România a acestui sistem” și le transmite comercianților că acceptă vânzarea până la epuizare a stocurilor de produse etichetate nutriscore, dar nu mai târziu de 1 noiembrie anul curent.

Horia Constantinescu, șeful ANPC, a declarat: „Consumatorul mediu informat nu are bagajul de cunoștințe necesar pentru a lua orice decizie de tranzacționare, așa cum este ea indicată sau cum este sfătuit să o facă prin ambalarea produselor”, care a mai precizat și faptul că deși mai sunt doar două săptămâni până la punerea în practică a deciziei, nu a fost stabilit un calendar cu producătorii.

Această decizie a ANPC a creat panică în rândul producătorilor care foloseau etichetarea în acest mod.

Ideea inscripționării produselor alimentare cu etichete semafor a apărut în Europa anul trecut, când Organizația Mondială a Sănătății, prin Organizația Internațională de Cercetare a Cancerului, i-a cerut Comisiei Europene să impună în statele membre o etichetă ușor de înțeles, care să le spună consumatorilor cât de sănătos este un produs.

Uniunea Europeană încă nu a adoptat o decizie în acest sens, dar ţări precum Franța, Belgia, Spania, Luxemburg sau Germania au introdus această etichetă.

În România, etichetarea produselor alimentare cu scala semafor a rămas la latitudinea producătorilor, iar acum ANPC intenţionează interzicerea lor, data de 31 octombrie fiind ultima la care ar mai fi permisă existenţa pe rafturile magazinelor a produselor etichetate nutriscore.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer fragmentat
12 ° C
12 °
12 °
47 %
2.8kmh
54 %
vin
12 °
sâm
20 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
15 °