Dan Motreanu: „Întreprinderile europene ce au drept scop asigurarea lanțurilor de aprovizionare vor fi exceptate de la regulile anti- cartel ale UE/SEE”

0
147

Întreprinderile europene care se aliază temporar pentru asigurarea lanțurilor de aprovizionare în contextul războiului din Ucraina și a sancțiunilor aplicate Rusiei vor fi exceptate de la regulile anti- cartel ale UE/SEE.

„Războiul din Ucraina și sancțiunile economice pot conduce la perturbări pe piața unică. Întreprinderile europene ar putea, de exemplu, să coopereze pentru:

a asigura achiziționarea, aprovizionarea și distribuirea echitabilă a produselor și a resurselor;

a atenua consecințele economice grave, inclusiv a celor care decurg din respectarea sancțiunilor impuse de UE.

Într-o declarație comună privind aplicarea dreptului concurenței în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, Comisia Europeană, autoritățile naționale de concurență din UE, precum și Autoritatea AELS de Supraveghere (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) recunosc că acest tip de cooperare nu înseamnă restrângerea concurenței sau ar genera avantaje care, cel mai probabil, compensează restrângerea concurenței.

În acest context, organismele europene și naționale în materie de concurență nu vor interveni în mod activ împotriva inițiativelor strict necesare și temporare care vizează în mod specific evitarea perturbărilor grave cauzate de impactul războiului și/sau al sancțiunilor pe piața unică.

În același timp, produsele esențiale (energie, alimente, materii prime) trebuie să rămână disponibile la prețuri competitive. Organismele europene și naționale în materie de concurență vor lua măsuri împotriva întreprinderilor care profită de situația actuală prin carteluri sau prin abuz de poziție dominantă.

Întreprinderile se pot adresa oricând autorităților competente pentru a primi îndrumări informale cu privire la compatibilitatea inițiativelor lor cu legislația UE/SEE în materie de concurență”.

(Dan MOTREANU- europarlamentar, președinte PNL Giurgiu)