Guvernul Nicolae Ciucă a transmis Comisiei Europene prima cerere de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR), în valoare de 3 miliarde de euro.

Din această sumă, 2,03 miliarde de euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil, iar 0,90 miliarde de euro sprijin sub formă de împrumut, a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Țara noastră va încasa 2,56 miliarde de euro, valoarea care rezultă după deducerea prefinanțării primite până în prezent.

„Ne-am respectat angajamentul de a trimite astăzi, 31 mai, Comisiei Europene, prima cerere de plată în vederea încasării fondurilor PNRR alocate pentru ţintele şi jaloanele îndeplinite la sfârşitul anului trecut. Doresc să le mulţumesc tuturor miniştrilor pentru efortul depus”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloș.

Următoarea cerere de plată va fi trimisă în trimestrul al III-lea al acestui an. România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde de euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de 14,24 miliarde de euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde de euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde de euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.”

(Foto: Comisia Europeană – Berlaymont © European Union, 2022)

(Dan MOTREANU- vice președinte al PNL și europarlamentar liberal)