DAN MOTREANU, europarlamentar PNL: „Ultima duminică a lunii mai este Ziua Românilor de Pretutindeni”

0
704
Ultima duminică a lunii mai este Ziua Românilor de Pretutindeni, dedicată conaționalilor noștri care s-au născut sau au plecat în afara granițelor României.
Indiferent că trăiesc în ţară sau în afara ei, românii au astăzi ocazia să se simtă şi mai aproape unii de alții, legaţi de aceeaşi dragoste de ţară, de aceeași limbă şi de aceleaşi datini.
Marcarea acestei zile se bazează o lege votată de Parlament în 2015, la propunerea unui parlamentar PNL, Aurelian Mihai.
Guvernul României a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor din Diaspora, fie că este vorba de sprijin pentru revenirea în țară, fie că este vorba de respectarea drepturilor românilor din afara țării.
Programul Start-up Diaspora este destinat românilor din străinătate care vor să să își înființeze o firmă în România. În 2022, au existat 1.000 de beneficiari a câte 200.000 de lei.
România și Italia au semnat un memorandum pentru a asigura standardele europene de protecție socială cetățenilor români care lucrează în Italia. Pe de altă parte, România şi Spania sunt de acord să înfiinţeze un grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii românilor din Spania, au anunțat premierii Nicolae Ciucă şi Pedro Sanchez, cu ocazia primei şedinţe comune a guvernelor României și Spaniei.
În 2019 și 2020, Guvernul liberal a luat măsuri pentru a respecta dreptul de vot al românilor din străinătate. Cozile la secțiile de votare, întâlnite la alegerile anterioare, au devenit o amintire.