Europarlamentarul Dan Motreanu a participat la dezbaterea plenară privind punerea în aplicare a politicii de coeziune din 2021 până în 2027.

„Vom propune ca fondurile de coeziune neutilizate să fie folosite pentru a ajuta refugiații ucraineni, în marea lor majoritate, femei și copii. Grupul meu politic, PPE, va cere Comisiei Europene să pregătească un pachet de sprijin de urgență pentru a ajuta statele membre să integreze persoanele refugiate din Ucraina.

Dezbatere plenară în legătură cu impactul invaziei ruse a Ucrainei asupra politicii energetice europene și a creșterii prețurilor la energie.

E timpul să diversificăm oferta europeană de gaze și să accelerăm extinderea surselor regenerabile de energie pentru a aduce autonomie și securitate energetică în Europa. Comisia Europeană urmează să publice Strategia energetică pentru a diminua dependența europeană de gazul rusesc.

Oksana Zaboujko, scriitoare ucraineană, se va adresa Parlamentului European mâine, de Ziua Internațională a Femeii. Tot mâine, Comisia Europeană va înainta o propunere de combatere a violenței împotriva femeilor.

Viitorul apărării europene după agresiunea Rusiei

În grupul PPE dorim o veritabilă Uniune Europeană a Apărării și, printre altele, o forță rapidă, adică o brigadă terestră multinațională a UE de aproximativ 5.000 de soldați.

O comisie specială pentru a trage învățăminte din pandemia de COVID-19

Pandemia a arătat cât de vulnerabilă este Europa în fața penuriei de medicamente esențiale și de echipamente medicale. Trebuie să creștem capacitățile de producție în Europa și să diversificăm lanțurile de aprovizionare, astfel încât UE să nu depindă de țări terțe.

Raportul privind cetățenia și rezidența schemelor de investiții.

Unele state membre ale UE folosesc așa-numitele „pașapoarte de aur” sau „vize de aur”” pentru a atrage investiții prin acordarea investitorilor drepturi de cetățenie sau de ședere. Aceste scheme încurajează corupția, evaziunea fiscală și spălarea banilor.

Noi reguli UE pentru baterii

Vom vota joi noile reguli europene pentru baterii. Pentru a realiza tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, trebuie să asigurăm și accesul la minerale necesare bateriilor, precum litiul”.

(Dan MOTREANU- europarlamentar liberal)