Atunci când vorbim despre această boală, nu mai trebuie să acceptăm că este o bătălie pierdută din start. Pacienții care suferă de cancer nu trebuie lăsați să lupte singuri și trebuie să facem tot ceea ce este omenește posibil să le creștem șansele de a câștiga bătălia pentru viață. Măsuri concrete pentru prevenirea și combaterea acestei boli au fost luate atât la nivel european, cât și în România.

Camera Deputaților a adoptat, acum câteva zile, un proiect de lege potrivit căruia persoanele care însoțesc pacienții oncologici la intervenții chirurgicale sau la efectuarea tratamentelor beneficiază de concediu medical și de indemnizație. Bolnavii și aparținătorii acestora beneficiază de tratament psihologic gratuit.

Recent, președintele Klaus Iohannis a lansat Planul Național de Combatere a Cancerului. Planul fixează obiective realiste şi măsurabile, defineşte un traseu standardizat al pacientului şi pune accent pe încurajarea şi finanţarea suplimentară a investigaţiilor medicale.

Câteva exemple de obiective prevăzute de acest plan:

– de la începutul anului viitor ar trebui să devină complet funcționale programele naționale de screening pentru anumite tipuri de cancer; tot în 2023 este prevăzută finalizarea criteriilor care să permită decontarea testărilor genetice, în urma cărora se pot prescrie tratamente mult mai bine țintite și cu șanse majore de vindecare;

– în perioada 2023-2026, se estimează realizarea unui fond de inovație în sănătate, care să ofere pacienților din România accesul rapid la cele mai noi terapii;

– planul prevede, în intervalul 2023-2024, identificarea unor soluții și pentru finanțarea îngrijirilor paliative pentru pacienții cu cancer.

Combaterea cancerului este una dintre principalele priorități ale Uniunii Europene în domeniul sănătății în exercițiul financiar 2021-2027. Astfel, Planul UE de combatere a cancerului va sprijini eforturile statelor UE de a îmbunătăți controlul cancerului și îngrijirile acordate pacienților, menit să reducă suferința provocată de această boală și să transforme UE în lider în lupta împotriva cancerului.

Planul este structurat în jurul câtorva domenii importante în care UE poate aduce cea mai mare valoare adăugată în domeniile: prevenire, depistare timpurie, diagnosticare și tratament precum și în ceea ce privește calitatea vieții bolnavilor de cancer și a supraviețuitorilor.

Sursele de finanțare ale planului vor veni în principal din Programul „UE pentru sănătate” (2021-2027) care beneficiază de un buget record în valoare de 5,1 miliarde EURO, dar și din Programul Orizont Europa (2021-2027) unde combaterea cancerului este una dintre Misiunile UE de cercetare și inovare.

În următorii 7 ani, România va beneficia de fonduri europene în valoare de 6,25 miliarde de euro pentru consolidarea sistemului medical:

4 miliarde de euro prin Programul Operațional Sănătate 2021 – 2027

2,45 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”.

(Dan Motreanu- președinte PNL Giurgiu)