Curtea Constituţională va discuta, miercuri, sesizarea formulată de Klaus Iohannis, pe 22 februarie, privind neconstituţionalitate Legii bugetului de stat pe anul 2019. În ziua sesizării, şeful statului a spus că este acesta este „bugetul ruşinii naţionale, nerealist, supraevaluat şi întârziat”.

Pe 22 februarie, preşedintele Iohannis a sesizat Curtea Constituţională privind Legea bugetului. Şeful statului argumentează în obiecţia de neconstituţionalitate că au fost încălcate atribuţiile şi rolul Consiliului Fiscal în procedura parlamentară a proiectului de buget, deoarece organismul trebuie să emită o opinie legată de toate amendamentele admise în dezbaterile Legislativului.

De asemenea, Iohannis susţine că au fost încălcate prevederile constituţionale şi prin faptul că reprezentanţii Consiliului fiscal nu şi-au exprima opinia în legătură cu declaraţia de conformitate semnată de premier şi ministrul Finanţelor, care a fost prezentată Parlamentului. El invocă şi adoptarea acestei legi cu încălcarea principiilor şi reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

În ziua în care a sesizat Legea la CCR, Klaus Iohannis a afirmat că bugetul este unul nerealist, supraevaluat şi întârziat, catalogând PSD ca partid incompetent şi incapabil să conducă România.

În replică, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că preşedintele Klaus Iohannis şi liberalii sunt nişte ipocriţi, iar prin atacare a bugetului la CCR sunt afectaţi copiii ale căror alocaţii nu vor putea fi mărite de la 1 martie.