
Încă de la debutul pandemiei de SarsCov2, autoritățile au luat hotărârea de a impune dezinfectarea scărilor de bloc, venind chiar în ajutorul asociațiilor, prin furnizarea, în primă fază, a soluțiilor necesare. Acest lucru s-a petrecut mai cu seamă în perioada stării de urgență, fiecărei scări de bloc revenindu-i, în medie, câte un litru de substanță dezinfectantă pe bază de clor.
O vreme, scările de bloc au fost spălate de femeile de serviciu (sau de locatari, pe sistemul voluntariatului), cu simț de răspundere…după ce s-au terminat substanțele „moca” de la Primărie, Dumnezeu cu mila!
După cum ne spuneau mai mulți locatari ai unui bloc situat pe strada Vaporului, după ce nu s-a mai dat de la Primărie soluție dezinfectantă, covorașul de la intrarea în bloc e mai mult uscat, iar de spălat sau dezinfectat scara…cu apă! Probabil că cei care și-au „asumat”, cumva, curățenia scării, consideră suficient clorul din apa de la robinet…
Alți locatari, la fel de nemulțumiți, sunt în zona centrală a municipiului. Acolo, femeia de servici, plătită, bineînțeles, de cei care locuiesc pe scara respectivă, se joacă de-a curățenia! Mai exact, în loc să spele scara cu clor (cea mai la îndemână soluție pentru dezinfectare), o stropește cu apă ce doar miroase a clor! Asta după ce, ne spuneau locatarii zonei respective, la începutul pandemiei unii dintre ei au rămas fără încălțăminte, deoarece aceasta s-a distrus din cauza concentrației mari de clor folosite la spălatul scării și la covorașul de la intrarea în bloc. Motivul invocat de femeia de servici, când a fost luată la întrebări de cei nemulțumiți, a fost că a primit reclamații de la locatari, că miroase a…clor! „Păi a ce ar fi vrut să miroasă, a micșunele sau levănțică? Doar vorbim de soluții pentru dezinfectat, pe care, dacă nu le folosește, o să ajungem să miroasă a tămâie!”, ne mai spuneau locatarii nemulțumiți de prestația celei care ar fi trebuit să spele scara.
Dincolo de comicul grotesc al situației, problema este una extrem de gravă: în condițiile în care numărul cazurilor de COVID 19 crește, de la o zi la alta, alarmant, faptul că scări de bloc stau nedezinfectate prezintă un real risc, atât pentru cei care locuiesc în blocurile respective, cât și pentru cei care ar putea intra în scările de bloc. Și aici vorbim nu doar de vizitatori ai locatarilor, ci și de poștași, cititori ai apometrelor, persoane ce intră mai apoi în contact cu alte zeci sau sute de persoane.
Pe de altă parte, ar fi bine dacă autoritățile abilitate s-au autosesiza și ar porni un control amplu, pe această temă, mai ales că pericolul răspândirii virusului este, din ce în ce, mai mare!
(Jurnal)