Pe data de 8 mai, în perioada de dinainte de ‘90, se aniversa înființarea Partidului Comunist Roman. Dupa 1990, aceasta dată a evoluat total diferit, punându-se accent pe promovarea drepturilor omului, respectarea demnitatii umane si promovarea voluntariatului.
Cum se sărbătoarea în perioada regimului comunist?
La fel ca toate celelalte sarbatori comuniste: slăvirea partidului si „conducatorului unic si iubit”… Se cântau cantece patriotice, se spuneau poezii patriotarde , aveau loc defilări, jocuri sportive, etc. Totul era îmbrăcat de sărbătoare, iar oamenii trebuiau să „simtă emoția spiritului muncitoresc”.
Din aceasta cauză, de la niciun spectacol nu puteau lipsi dansurile tematice. Toate instituțiile aveau steaguri rosii, cu secera și ciocanul, iar oamenii participau la festivități de preaslăvire a partidului și conducătorului iubit. Se realizau spectacole la care participau mii de elevi (pionieri, șoimi ai patriei sau uteciști), alături de sportivi și oameni ai muncii. „Spectacolele erau grandioase”…
Era totodată și o zi de bucurie pentru oameni, întrucât ”alimentările”, cum erau numite magazinele cu hrană, erau aprovizionate mai bine, iar cozile erau mai mici.
Din punct de vedere istoric, Partidul Comunist Român, cunoscut și ca PCR, era partidul unic al României, în timpul regimul comunist. El s-a înfiintat încă din perioada interbelică (1921) si a funcționat în ilegalitate până în 1944. PCR a avut un rol important alături de partidele tradiționale (PNȚ si PNL) și regele Mihai în realizarea loviturii de stat din 23 august 1945. A fost un moment important pentru partid, care din acea clipă a început să se afirme, iar România a intrat în sfera de influență sovietică.
După instaurarea comunismului în România, Partidul Comunist a fost forța principală (și singura!) de conducere a societății, în frunte cu conducătorul „genial, mult iubitul Nicolae Ceaușescu”.
După 1990, acest partid și-a încetat activitatea, fiind desființat. Membrii săi, fie s-au retras din activitatea politică, fie au activat în noile partide create. În anul 2010, PCR a fost însă reînfiintat de cei 500 membri nostalgici ai partidului Alianța Socialistă, în frunte cu Constantin Rotar, președintele partidului.
Ce sărbătorim astăzi, de 8 mai ?
Pentru nostalgicii vechiului regim, 8 mai rămâne o zi pe care și-o amintesc cu drag, o zi în care își povestesc întâmplări din „Epoca de Aur”, o sărbătoare pe care, credeți sau nu, unii și-o mai doresc încă…
Membrii PCR au obiceiul de a asculta chiar și astăzi Internationala Comunista , iar unii chiar păstrează momente de reculegere în memoria lui Nicolae Ceaușescu.
În schimb, după prabusirea comunismului in Romania, ziua de 8 mai, „glorioasa” în trecut, a ajuns o zi de serbare a unei organizatii umanitare ce joaca un rol important pe arena internationala , de întrajutorare a persoanelor aflate în dificultate, de respectare a ființei umane: Crucea Rosie si Semiluna Rosie.
Ziua de 8 mai a fost considerata Ziua Internationala a Crucii si Semilunii Rosii, intrucat practic cel care a pus temelia acestei organizatii, Henry Dunant, s-a nascut pe data de 8 mai.
Practic s-a trecut asadar de la o sarbatoare în care era preaslavit „unicul conducator” la celebrarea unei alte sarbatori total opuse, in care se aminteste si de nasterea unei persoane ce a dus la formarea uneia dintre cele mai mari retele umanitare din lume, ce atrage in fiecare an un numar imens de voluntari.
(Jurnal)