15-asistente-rzv-465x390După cum se ştie, cele mai multe dintre şcolile postliceale ale FEG pregătesc asistenţi medicali şi asistenţi farmacişti. Există însă unele mai dezvoltate, cum este cea din Bucureşti, care oferă calificare şi ca asistent de gestiune, analist programator, agent vamal, stilist sau tehnician maseur.

În mod inedit, sub sloganul ”Vino să înveţi la FEG! Pentru un viitor aşa cum vrei tu!”, aceste şcoli postliceale acceptă şi absolvenţi de liceu care nu au obţinut notă de trecere la examenul de Bacalaureat!

Admiterea pare să se deruleze după criterii vagi: evaluatorii promit o probă de competenţe, fără a preciza în ce constă aceasta, şi un interviu – „dacă este cazul”.

 Lăsând gluma la o parte, admiterea, pentru specializarea asistent medical, a tinerilor care nu au diplomă de Bacalaureat este în continuare una controversată.

Presa centrală a scris pe larg, în anii trecuţi, că persoanele admise fără BAC la astfel de şcoli postliceale au şanse foarte mici de a se angaja după absolvirea cursurilor de calificare. Explicaţia este că, pentru a profesa, un asistent medical are nevoie de aviz de liberă practică din partea asociaţiei profesionale care stabileşte condiţiile de acces în profesie: Ordinul Asistenţilor Medicali din România (OAMR).

Mulţi medici  nu sunt de acord cu accesul în profesia de asistent medical  a absolvenţilor de liceu fără Bacalaureat. Pentru că legea este ambiguă, orice astfel de şcoală postliceală poate pregăti asistenţi medicali din rândul tinerilor care nu au obţinut media minimă de 6 la Bacalaureat. Acest lucru este valabil şi în cazul altor calificări (funcţionar bancar sau asistent farmacist).

Puţini ştiu faptul că FEG-urile sunt afacerea familiei deputatului PSD Anghel Stanciu – fost preşedinte, timp de aproape 10 ani (1996-2005), al Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor. Acesta  deţine o reţea naţională de licee, şcoli postliceale, grădiniţe şi centre de calificare profesională. Reţeaua funcţionează sub egida unui ONG înfiinţat în 1997, care se numeşte Fundaţia Ecologică Green (FEG).

Întrebată dacă Spitalul judeţean Giurgiu deţine în prezent ca angajaţi absolvente FEG fără bacalaureat, managerul general al SJG, dr. Elena Dinu, ne-a spus: Legea le permite absolvenţilor de Şcoală Sanitară, să se angajeze fără Bac. Eu trebuie să-i cer celui ce doreşte să se angajeze pe acest post doar diploma de absolvent al şcolii post liceale şi certificatul de liberă practică, dar nu şi diploma de Bac, căci nu este treaba mea. Din fericire,  în momentul de faţă, în Spitalul judeţean Giurgiu nicio asistentă nu provine de la FEG, aşa că sunt excluse eventualele comentarii pe această temă – a precizat dr. Elena Dinu. 

Florian T.

1 COMENTARIU