La sfârșitul lunii octombrie, mai exact pe 30 octombrie, la sesizarea unui locuitor al comunei Vărăști, Iulian Moisescu, apărea, pe site-ul nostru, un articol cu titlul “Un afacerist din Vărăști și-a făcut cavou în curtea bisericii”. La baza acestui material au stat declarațiile făcute de Iulian Moisescu. La acea dată, am solicitat Episcopiei Giurgiu un punct de vedere cu privire la cele semnalate și la acuzațiile aduse de locuitorul comunei Vărăști. Iată, în răspunsul primit de la Episcopie, poziția acestora:

„Am luat act cu surprindere și dezamăgire de recentul articol publicat în cotidianul dumneavoastră care redă în integralitate un memoriu transmis redacției dumnevoastră de domnul Iulian Moisescu.

Suntem convinși totuși că după studierea mai atentă a prevederilor legale și statutare ce sunt cuprinse în “Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române”, domnul Iulian Moisescu și distinșii cititori ai ziarului dumneavoastră vor înțelege desigur că nu este vorba de niciun abuz sau “încălcare flagranta a canoanelor bisericești” asa cum susține dumnealui.

În primul rând trebuie să arătăm faptul că, prin lege, tot patrimoniul bisericesc este în posesia și administrarea Bisericii, el nu are un caracter public și nu este destinat administrării comune. Potrivit reglementărilor în vigoare stipulate în Art. 172 și următoarele din Statutul amintit, singurii care au drept de dispoziție asupra acestui patrimoniu sunt delegații unităților administrative locale bisericești, în speță Parohiile prin Preotul Paroh și Consiliul Parohial.

În cazul indicat de publicația dumneavoastră, decizia înmormântării rudelor decedate ale domnului Sârbu a fost luată de Consiliul Parohial ca urmare a sprijinului pe care acesta l-a acordat parohiei. De altfel, obiceiul înmormântării ctitorilor și a persoanelor care ajută Biserica în apropierea locașului de cult sau chiar în interiorul acestuia este unul împământenit de veacuri iar exemplele de morminte ale cititorilor, ajutătorilor și susținătorilor importanți ai Bisericii se pot găsi la orice pas în țara noastră.

Respingem totodată acuzațiile la adresa Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie al Giurgiului, ca fiind acuzații nedemne, iresponsabile, nesusținute și agresive adresate unuia care, în cei 14 ani de slujire pe tărâmul stravechi al Vlașcăi, a ridicat, înfrumusețat și îmbogățit patrimoniul bisericesc și cultural al acestei zone. Este deci o mare nedreptate ce se face prin aceste acuzații atât persoanei Părintelui Episcop cât și întregului aparat administrativ al acestei tinere eparhii ce a reușit în câțiva ani să păstreze o linie de decență și lucrare pastorală vie în județul nostru.

Biroul de Presă al Eparhiei Giurgiului.”