AcasăActualitateCu ocazia Zilei Învățătorului, preşedinta ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU,...

Cu ocazia Zilei Învățătorului, preşedinta ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU, prof. univ. dr. Mariana Iancu a donat 150 de cărţi, 40 de pungi cu rechizite școlare şi a consiliat în proiectul ˮŞANSE PENTRU VIITORˮ.

Cu ocazia Zilei Învățătorului, 5 iunie, care este ziua de naștere a dascălului GHEORGHE LAZĂR, întemeietorul învățământului modern din România, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din Giurgiu a desfăşurat o campanie de activităţi caritabile, sociale şi educative, în cadrul proiectului ˮŞANSE PENTRU VIITORˮ, din PROGRAMUL SOCIO-EDUCAŢIONAL PENTRU COPII ŞI TINERET al ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA pentru anul 2021.

5 Iunie, fiind și Ziua Mondială a Mediului, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA a derulat și activități de educație ecologică și pentru un mediu sănătos, în complementaritate și alternanță cu cele caritabile și de consiliere a tinerilor în cariera profesională, în cadrul proiectului ˮMINTE SĂNĂTOASĂ ÎNTR-UN CORP SĂNĂTOS. CORP SĂNĂTOS ÎNTR-UN MEDIU SĂNĂTOSˮ din PROGRAMUL STRATEGIC al A.A.C.I.M. pentru anul 2021, în Campania ˮRESTAURĂM ECOSISTEMELE!ˮ, perioada 2-5 iunie 2021.

dav
dav
dav

Astfel, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA a desfăşurat activităţi de tipul: achiziţionarea şi donarea a 150 de cărţi bibliotecilor unor şcoli partenere; donarea a 40 de pungi cu rechizite școlare la copii nevoiași din unele şcoli partenere; consultanţă şcolară, consiliere şi orientare şcolar-profesională prin administrarea unor teste de aptitudini profesionale şi a unor chestionare de interese profesionale la 40 de tineri, ale căror rezultate au fost discutate ulterior cu acești participanţi la proiect; identificarea de probleme şcolare, spre semnalarea lor la instituţiile abilitate ale statului, în vederea rezolvării lor; informarea a 180 de copii și tineri, 16 cadre didactice din Giurgiu și București despre Ziua Mondială a Mediului, despre reguli de protecție și restaurare a ecosistemelor prin prelegeri susținute de prof. univ. dr. Mariana Iancu, președinta A.A.C.I.M.; elaborarea de flyere despre Ziua Mondială a Mediului și cu un decalog de protecție și restaurare a ecosistemelor; distribuirea flyerelor atât pe suport de hârtie, cât și online; elaborarea unei petiții despre problema câinilor comunitari, fără stăpâni, adresată Primăriei Municipiului Giurgiu, în vederea asigurării unui mediu sănătos.

În cadrul proiectului ˮŞANSE PENTRU VIITORˮ, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA a oferit şanse la învățătură și educaţie prin achiziţionarea şi donarea a 150 de cărţi unor biblioteci, câte 50 de cărţi la fiecare bibliotecă a instituţiilor de învăţământ din Giurgiu cu care asociația a încheiat parteneriate. Astfel, preşedinta asociaţiei, prof. univ. dr. Mariana Iancu, însoţită de Cristina Ștefănescu Ghizdăreanu, directoare a departamentului de educație și cultură al asociației, a donat câte 50 de cărţi bibiotecii Școlii Gimnaziale Speciale nr. 1, Școlii Gimnaziale nr. 5 și Colegiului ˮIon Maiorescuˮ din Giurgiu, cărţi recomandate prin programele şcolare, cărţi de pedagogie, cărţi de matematică şi de limba şi literatura română, utile în pregătirea elevilor pentru evaluările naţionale, cărți de lecturi suplimentare pentru diverse niveluri de școlaritate, diferite dicționare și cărţi ştiinţifice, cărţi de beletristică, etc.

dav
dav

De asemenea, odată cu donarea de cărţi bibliotecilor, au fost donate 40 de pungi cu rechizite școlare-blocuri de desen, cutii cu culori, caiete de matematică, caiete dictando, truse de geometrie, pixuri, creioane pentru 40 de copii defavorizați social ai Școlii Gimnaziale Speciale nr. 1 și Școlii Gimnaziale nr. 5 din Giurgiu.

În cadrul proiectului ˮŞANSE PENTRU VIITORˮ, au fost identificate mai multe probleme şcolare, care vor fi semnalate la instituţiile abilitate ale statului. ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA aduce în atenţie pe această cale problema elevilor defavorizaţi social, care necesită susţinere financiară din partea statului român pentru asigurarea condițiilor materiale absolut necesare pentru a fi prezenți fizic la școală sau la școala online.

În acest sens, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA a susţinut mai mulţi copii defavorizaţi social în cei aproape șapte ani de funcţionare, donându-le ghiozdane, rechizite şcolare și tablete electronice, achiziţionate cu fonduri proprii, din donaţii ale preşedintei. A.A.C.I.M. solicită Primăriei Giurgiu şi Consiliului Local Giurgiu, care au la dispoziţie fonduri bugetare, guvernamentale, să sprijine în educaţie astfel de copii nevoiaşi.

Alte probleme identificate se referă la ˮînghețareaˮ salariilor profesorilor, prin neaplicarea legii salarizării, a creșterii salariilor, discriminarea salarială a profesorilor, care au salarii mult mai mici chiar şi decât cele ale asistenţilor medicali şi ale grefierilor, cu studii de liceu, posibil şi fără bacalaureat, poate cu 1 an de şcoală postliceală, astfel încât există anomalia ca un profesor cu licenţă, masterat şi doctorat să ia un salariu cu 2.000-3.000 de lei mai puţin decât cei din domeniul medical şi din domeniul justiţiei, cu şcoală medie.

ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA solicită instituţiilor abilitate ale statului român să îndrepte şi să corecteze situația salarială a profesorilor, să crească salariile profesorilor în grila salarizării unitare a bugetarilor, să modifice Legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea din fonduri publice, să facă dreptate şi echitate socială profesorilor și învățătorilor!

De asemenea, o altă problemă şcolară identificată este supradimensionarea colectivelor de elevi, fapt ce a îngreunat foarte mult educația normală, în școală, ˮfață în fațăˮ, în pandemia de COVID-19, fiind îngrădit dreptul la educație al multor copii și astfel, fiind absolut necesare scăderea numărului de elevi la clasă, investiţii în învăţământ și construirea de noi școli, de noi spații alăturate școlilor existente, formarea suplimentară de cadre didactice și angajarea suplimentară de personal didactic.

Toate acestea se pot realiza doar prin aplicarea Legii Educaţiei Naţionale 1/2011 în vigoare, care prevede la art. 8 alocarea anuală a minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv.
Respectați Educația, respectați învățătorii și profesorii țării, respectați legile țării și dreptul la educație al tuturor copiilor, dar și dreptul la un salariu decent al profesorilor și învățătorilor din România, stimați Guvernanți!

Cu ocazia Zilei Învățătorului, preşedinta ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA, prof. univ. dr. Mariana Iancu urează tuturor cadrelor didactice un călduros ˮLA MULȚI ANI!ˮ, multă sănătate și putere de muncă, noi realizări și satisfacții profesionale! Felicitări tuturor celor implicați în învățarea și educarea tinerelor generații!

Preşedinta ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU, Profesor universitar doctor Mariana Iancu

VREMEA

Giurgiu
cer fragmentat
24.6 ° C
24.6 °
24.6 °
38 %
2.8kmh
59 %
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
31 °
mar
30 °
mie
21 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!