„Ministerul #Sănătăţii a găsit noi soluţii pentru a veni în #sprijinul bolnavilor, iar Guvernul a aprobat o serie de #modificări la contractul-cadru prin care se acordă populaţiei asistenţa medicală, medicamentele şi dispozitivele medicale. Astfel, de la 1 aprilie, 34 de noi molecule vor fi introduse pe lista de #medicamente gratuite şi compensate.

Acestea vor putea asigura #tratarea pacienţilor cu afecţiuni neurologice şi Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine şi metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului – glaucom. Lista este completată de medicamente destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, cu diabet zaharat, cu boli rare – hemofilie/talasemie, cu hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză şi angioedem ereditar.

Actul normativ prevede şi că #serviciile medicale acordate de medicii de familie vor fi #extinse, de la 1 aprilie. Aceasta, prin introducerea de noi posibilităţi de #diagnostic şi tratament acordate atât la cabinete, cât şi la domiciliul pacienţilor sau la locul solicitării.

Printre altele, #medicii de familie vor putea efectua şi la domiciliu sau în afara programului de lucru orice tratament injectabil ori perfuzabil de care au nevoie pacienţii aflaţi în lista acestora, pe baza unei consultaţii.

Totodată, pachetul de servicii medicale de bază în #ambulatoriu va cuprinde şi consultaţiile, şi serviciile acordate de medicii de specialitate cu specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare, în cabinetul medical.

În plus, în noul act normativ a fost prevăzută posibilitatea #majorării programului de lucru cu maximum 17,5 ore pe săptămână pentru fiecare medic de specialitate #paraclinică, în situaţia în care necesarul de servicii medicale presupune prelungirea programului de lucru”.

(Cristina Elena DINU- deputat PSD Giurgiu)