12

Conducerile mai multor cămine de bătrâni din ţară au anunţat, de curând, că se doreşte modificarea tarifelor (contribuţiilor lunare aflate în sarcina beneficiarului), invocând modificări ale preţurilor la utilităţi, în cele mai multe cazuri. La nivelul judeţului nostru, în schimb, veştile primite de la autoritatea care are în grijă bătrânii abandonaţi sunt cu totul altele.

Astfel, la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Giurgiu funcţionează, în acest moment, trei centre pentru persoanele vârstnice: la Mironeşti, la Hotarele şi la Onceşti. Un alt centru, cel de la Singureni, are personalitate juridică, singura „implicare” a DGASPC fiind coordonarea metodologică.

Cele trei centre au capacitatea totală de 144 de locuri, gradul de ocupare fiind în jurul a 50%.

Astfel, la Centrul de la Mironeşti, cel mai vechi dintre centrele din judeţ, din cele 60 de locuri disponibile, ocupate sunt doar 38.

La Hotarele, din 46 de locuri, doar 19 sunt ocupate, trei dintre beneficiari fiind bătrâni fără familie.

6Centrul de la Onceşti, cel mai nou asemenea aşezământ deschis în judeţul nostru, are capacitatea de 38 de locuri, ocupate fiind 15. De menţionat faptul că, dacă la celelalte două centre sunt acceptaţi doar bătrâni cu domiciliul în judeţul Giurgiu, centrul din Onceşti primeşte şi persoane cu domiciliul în alte judeţe.

„Dacă în cazul altor judeţe, costurile medii pentru întreţinerea unui vârstnic în Căminul pentru bătrâni s-au modificat, nu acelaşi lucru îl putem spune la nivelul judeţului nostru. Aici, conform hotărârii de Consiliu Judeţean din luna ianuarie, anul acesta, costul mediu lunar de întreţinere se ridică la 3.242 de lei, repartizaţi astfel: 2.699 lei pentru găzduirea propriu-zisă, 42 de lei pentru asistenţa medicală şi 501 lei pentru hrană. Singura modificare o constituie contribuţia lunară în sarcina beneficiarului, care a scăzut de la 1.450 de lei, la 1.226 lei”, au precizat, pentru „Jurnal Giurgiuvean”, reprezentanţi ai DGASPC Giurgiu.

13Contribuţia amintită, de 1.226 lei, este suma maximă din cei 60% care se reţin din pensia sau venitul beneficiarului sau aparţinătorilor, însă sunt primite în centrele pentru persoane vârstnice şi cazuri sociale, care nu au nici un fel de venituri, pentru aceştia cheltuielile fiind suportate, în totalitate, de către autorităţile judeţene.

În afara celor patru centre pentru persoane vârstnice de „stat”, mai sunt şi două cămine private: unul la Mihăileşti (Romantic), şi altul la Dărăşti Vlaşca, comuna Adunaţii Copăceni (Sky Angel), ale căror tarife sunt stabilite de conducerea acestor două centre.

(O.C.)