gethumb.details.phpAșa cum relatau apropiații, presei, de 8 martie artista s-a simțit rău si a mers la spital. A aflat ca suferea de ciroza într-un stadiu avansat din cauza unei hepatite C de care nu a știut. În ciuda eforturilor,  medicii n-au mai reușit să o salveze. 

Hepatita C, spun medicii, este o boală din categoria celor care pot provoca moartea, fără simptome îngrijorătoare.

Din această tragică dispariție va trebui să învățăm un lucru: că sănătatea este cel mai de preț dar pe care trebuie să îl prețuim . Aste ne obligă  să ne facem analize annual,  pentru a afla din timp de ce afecțiuni suferim. Afirmăm acest lucru, conștienți fiind că mulți dintre  giurgiuveni , din diverse motive, omit să facă analize, chiar și în condițiile în care acestea sunt gratuite,  oferite prin programe naționale de sănătate.

Un argument în sensul celor afirmate  stă faptul că în cuprinsul  anului  trecut , cu sprijinul doamnei dr. primar  Elena Lungu, am solicitat în numeroase rânduri cetățenilor  să efectueze  analize de depistare a hepatitei C, gratuity,  în cadrul  cabinetului acesteia : Delta MED. Deși campania  de informare a fost susținută luni de-a rândul de către publicația noastră, numărul giurgiuvenilor  care au solicitat acest test nu a fost atât  de mare precum preconizam.

În România, la această dată,  se estimeaza că ar  exista circa 600.000 de persoane cu suspiciunea de hepatită C, însă date oficiale nu există. Căutând să aflăm cauzele acestei boli, medicii ne-au spus: “Tot ce înseamnă produse de sânge, stomatologie, manichiura pedichiura, tatuajele, pierciengul sunt tot atâtea  cauze de infectare. În momentul în care ne-am infectat nu există simptome care să ne ducă la doctori. Sfatul  cel mai bun este să facem analize anual…”

Medicii mai spun că România ar avea  nevoie urgent de un program național de screening care să ducă la depistarea precoce a hepatitei C, căci descoperită la timp, această boală poate fi tratată.

(Jurnal)

 

3 COMENTARII

  1. Draga Daniela faptul ca printr-un program national un cabinet medical efectua testul de depistare a hepatitei, nu poate fi catalogat ca reclama mascata, este vorba de viata si sanatatea oamenilor. Pacat ca au inventat astia si un test pentru depistarea imbecililor…cu siguranta ti-ar fi iesit pozitiv