s604x0_schimb_valutarÎn perioada 1 – 31 august 2016, comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (C.J.P.C.) Giurgiu au efectuat o serie de controale la operatorii economici care deţin case de schimb valutar în Municipiu, controale în urma cărora au depistat destul de multe nereguli, sancţiunile fiind la rândul lor pe măsură.

Potrivit declaraţiei comisarului-şef adjunct din cadrul C.J.P.C. Giurgiu, Fabian Ţîrcă, au fost efectuate 8 astfel de acţiuni de control la 7 operatori economici. Dintre aceştia, 6 nu respectau prevederile privind măsurile de informare a consumatorilor legate de activitatea de schimb valutar, pe panoul exterior nefiind respectate dimensiunile cifrelor care formau cursurile de cumpărare/vânzare, aşa cum este prevăzut legal. De asemenea, două  case de schimb valutar aveau afişate în interior informaţii care nu erau identice cu cele din exterior, privind denumirea valutelor tranzacţionale, iar 5 operatori economici nu eliberau formulare de acceptare a tranzacţiei pentru toţi clienţii.

În ceea ce priveşte măsurile şi sancţiunile aplicate în urma acestor controale, am fost informaţi că au fost întocmite 6 procese verbale de constatare a contravenţiei, prin care s-au dispus 6 măsuri de oprire temporară a  prestării serviciului până la remedierea deficienţelor şi intrarea în legalitate. Totodată, au fost aplicate 6 amenzi contravenţionale în valoare totală de 24.000 lei, o sumă destul de mare pentru astfel de controale, după cum ne mai spunea Fabian Ţîrcă.

Teodora Nicolau