Construirea unui incinerator la Giurgiu i-a determinat pe locuitorii orașului de peste Dunăre, Ruse, să adune semnături împotriva realizării acestuia!

0
625

Construirea unui incinerator la Giurgiu provoacă reacții ferme din partea  vecinilor de peste Dunăre, locuitorii orașului  Ruse. Aceștia se împotrivesc realizării  unui astfel de proiect, aici, la doi pași de ei, în timp ce giurgivenii par că și-au  ”incinerat” definitiv  spiritul civic.

Construirea la Giurgiu, în incinta fostului Combinat Chimic din Str. Sloboziei nr.4, a unui incinerator pentru deşeuri medicale periculoase şi nepericuloase, deşeuri animaliere şi produse farmaceutice și alimentare, expirate,  a produs  o adevărată undă de șoc în opinia publică de pe celălalt mal al fluviului.

În tot acest timp giurgiuvenii  nu au avut nicio reacție fermă, evident în contextul demersurilor democratice, fie prin petiții, fie prin comentarii  online, fie prin manifestări  publice,  după ce proiectul a fost pus în dezbatere publică. Concetățenii noștri n-au folosit nicio formă de protest , prin care  să își exprime un cât de mic  dezacord.

Doar  o mică parte a presei locale a perceput pericolul major pe care îl reprezintă această investiție pentru cei ce trăiesc aici,  jurnaliștii arătându-și interesul în funcție de  gradul de înțelegere al fenomenului,  al  documentelor pe care le-au avut la dispoziție  pentru a  pricepe  pericolul la care am putea fi expuși.

În același timp doar câțiva oameni politici au fost  de asemenea interesați, fiind fermi și opunându-se  acestui proiect (Marian Mina și Alexandru Andrei).

Ne întoarcem însă la vecinii noștri bulgari, ce spre surprinderea noastră  ne-au oferit o lecție de civism, de democrație, de atitudine cetățenească, militând pentru inerzicerea  acestei investiții în Municipiul Giurgiu.

Astfel de ceva vreme, bulgarii s-au mobilizat pe platformele on line,  pe care  strâng semnături pentru a împiedica realizarea unei  investiții monstruoase ce ne-ar afecta  nouă cât și lor sănătatea.

Activiștii bulgari consideră că prezența unui astfel de incinerator la Giurgiu ar polua întreaga zonă. Strângerea de semnături a fost inițiată de Krasimira Kirilova, care locuiește în Municipiul Ruse.

 „În orașul Ruse se strâng semnături împotriva construirii unui incinerator din Giurgiu. Argumentele semnatarilor sunt legate de poluarea zonei. Se amintește și de poluarea aerului care venea dinspre Combinatul  Chimic din Giurgiu în perioada socialistă…”, a scris, în același context,  Vladimir Mitev, un jurnalist bulgar vorbitor de limba română.

Și iată încă o dovadă că suntem repetenți la capitolul implicare, că nu suntem interesați nici măcar de sănătatea noastră și a copiilor noștri, de aerul pe care ar urma să îl respirăm…

Indiferența manifestată de noi este dovada certă  a lipsei noastre de  respect pentru mediu, că mai degrabă suntem interesați să strângem cât mai multe like-uri,  certându-ne pentru tot felul de subiecte de doi lei, lăsându-ne guvernați de nepăsare atunci când vine vorba despre subiecte extrem de importante cu impact major pentru viitorul nostru.

Oare tot lipsa de educație, nivelul civic scăzut, cultura și miserupismul cetățenesc sunt de vină și în cazul de față?

Unde este ”Let’s Do It” –  filiala Giurgiu?  Unde sunt marile ONG-uri ale  județului, ce apar în majoritatea cazurilor  doar în campaniile electorale,  prin veșnicile și plictisitoarele acțiuni  de strângere a gunoaielor,  mulțumindu-se  ulterior cu câteva poze,  like-uri și câte un  citat pus pe câteva site-uri de socializare, pentru ca în restul timpului să își dovedească  inutilitatea și ineficacitatea pe subiecte cu un impact major, ca cel al monstruosului proiect de realizare a unui incinerator la Giurgiu.

Bravo bulgari! Mulțumim Bulgaria! Ne-ați mai dat o lecție, dovedindu-ne că vouă vă pasă! 

(Florian & Florentina Tincu )