Conform Sondajului IMAS, Premierul Tudose este mai popular decât Liviu Dragnea!

0
257

 

Românii au mai multă încredere în premierul Mihai Tudose decât în PSD, conform celor de la Digi 24.  Încrederea în Liviu Dragnea a căzut dramatic sub cea în partidul pe care îl conduce. Explicaţia? Datele celei mai recente cercetări IMAS, au fost prezentate la emisiunea „În faţa ta” de sociologul Alin Teodorescu.

Cercetarea IMAS arată o scădere nesemnificativă a premierului României,  de la 24,7 la 23,2% în cele trei luni de guvernare, spre deosebire de imaginea lui Liviu Dragnea, care s-a prăbuşit de la 31,5 la 18,7 la sută!  În opinia sociologului Alin Teodorescu, Mihai Tudose pare acum singurul contracandidat valabil pentru Klaus Iohannis într-o viitoare cursă prezidenţială:  „Când o persoană e numită prim ministru sau în alte funcţii, înregistrează asa-numitul capital de încredere, pe care îl consumă mai repede sau mai încet. Acum 10 ani se intra în această funcţie cu un capital de încredere de 50-45%. Grindeanu a intrat cu 30 sau 35, Tudose a intrat cu 26 sau 27%.  Dragnea la 18% -înseamnă că Dragnea nu este apreciat nici măcar de membrii PSD, toţi. 20% din totalul votanţilor PSD nu-l apreciază pe Dragnea. (Ceea ce pentru domnul Dragnea…) E o dramă”.

În asemenea condiţii, e greu pentru actualul preşedinte al PSD să-şi mai facă planuri pentru Cotroceni,  mai spunea Alin Teodorescu  mai ales că, potrivit datelor IMAS, Klaus Iohannis a crescut anul acesta la capitolul încredere, de la 32 la aproape 42 de procente.

Iohannis nu va avea contracandidat

Înseamnă că atunci când Klaus Iohannis spune „afară plouă”, 4 români îl cred, 40%, şi 6 români nu-l cred şi se duc afară să vadă dacă plouă. Nu va avea contracandidat.  Domnul Liviu Dragnea are probleme mari, nu candidatura la preşedinţie! Tudose a obţinut încrederea publicului şi a tuturor membrilor de partid PSD, pentru că aceştia sunt cei 22% pe care se bazează el, prin numirea într-o funcţie. Este singurul care poate candida la un congres pentru funcţia de preşedinte al partidului” – mai spunea Alin Teodorescu.

Iar când vine vorba despre intenţiile de vot, PSD a pierdut 10 procente. Exact cât a câştigat PNL. Însă liberalii riscă să risipească acest capital de încredere dacă nu vor face opoziţie activă, crede sociologul IMAS. „În mod normal la cât ar fi trebuit să fie astăzi PSD? 55-60%. Aşa trebuia să fie. Deci domnul Dragnea împreună cu domnul Iordache au un milion şi jumătate de votanţi pe conştiinţă. Anul ăsta PNL nu a acţionat ca un partid de opoziţie. Dacă nu fac nimic, nu vor depăşi PSD. USR: nu face nimic, deci scade”.

Sondajul citat de Alin Teodorescu în comentariile sale a fost realizat luna trecută de IMAS, pe un eşantion de peste o mie de respondenţi şi cu o marjă de eroare de plus-minus 3%. Sondajul IMAS contrazice cercetarea sociologică prezentată acum câteva zile de Marius Pieleanu, care anunța „prăbușirea” încrederii în Guvern și care a fost pretextul crizei politice dintre premierul Tudose și președintele PSD Liviu Dragnea.

(Jurnal)