Referitor la vârful epidemiei în țara noastră, prof. dr. Alexandru Rafila,  președintele Societății Române de Microbiologie, crede că greul abia de acum încolo începe …

Părerea mea că acest vârf, care nu înseamnă nu numărul total de cazuri, ci numărul cazurilor noi înregistrate zilnic, ar fi undeva spre sfârșitul lunii aprilie, la circa o săptămână, zece zile de la Sărbătorile de Paște.

 Eu cred că se vor intensifica mult contactele persoanele, în famile, ceea poate favoriza transmiterea mai susținută a bolii. Eu, personal, estimez sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, după care va fi un trend descrescător de la încălzirea vremii, pentru că, deși nu distruge virusul căldura, există studii potrivit cărora transmisibilitatea scade la fiecare grad în plus ca și temperatură medie și atunci putem ajunge la o transmisibilitate mai redusă în cursul verii”.

Întrebat despre un final al pandemiei sau despre un tratament care să combată coronavirus, Alexandru Rafila a venit cu o veste bună pentru români, în exclusivitate la Realitatea PLUS.

Până la toamnă, în opinia mea, vom avea o terapie eficace. Nu vaccin, dar o terapie eficace furnizată de un producător din Statele Unite. Este în studii clinice avansate. Vă spun ca o noutate, vom participa și noi, România, Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, la acest studiu, care se desfășoară în câteva țări, să facă posibilă autorizarea acestui medicament”, a mai declarat dr. Alexandru Rafila.

(Jurnal)