interpretarea-legii-civileLiviu Dragnea spunea luni seară, pe un post de televiziune că acceptă ideea unei legi privind răspunderea magistraţilor, doar cu condiţia de a elabora un cadru legal care să se refere şi la protecţia judecătorilor.  El mai spunea că mulţi judecători se tem să ia decizii împotriva propunerilor procurorilor, deoarece se gândesc că pot fi ei apoi în boxa acuzaţilor. În acest sens, Liviu Dragnea propunea să se facă o secţie specială de procurori care să ancheteze numai judecătorii. Ideea i-ar fi fost dată chiar de către cineva „din sistem”. Liviu Dragnea a mai vorbit şi despre legea prevenţiei, referindu-se la oamenii de afaceri.

Îmi spunea cineva ceva foarte interesant, cineva din sistem. Spunea: dom’ne, dacă eu sunt judecător şi ştiu că am acolo acuzatul şi procurorul şi dacă ştiu că procurorul mă poate lua mâine de pe scaun, nu ştiu dacă mai sunt sigur pe mine ca să nu pot să fiu de acord cu rechizitoriul. (…) Mi-a zis şi că poate o idee – repet, mă depăşeşte – e să se facă o secţie specială de procurori care să ancheteze numai judecătorii. Adică cel care este în instanţă să nu fie cel care mâine îl poate judeca pe judecătorul de la care aşteaptă o sentinţă, a spus Liviu Dragnea. „Am vorbit cu mai mulţi oameni din sistem, care nu spun că este o idee rea”, a adăugat liderul PSD.

Și tot el mai spunea  că se vorbeşte despre presiuni asupra judecătorilor şi de aceea nu ar fi de acord cu o lege care să îi facă şi mai timoraţi. „Trebuie să existe un echilibru, ca şi judecătorii să fie protejaţi, ca atunci când un judecător ia o decizie, să o ia doar prin prisma conştiinţei sale”, a spus Dragnea.

Eu nu resping ideea de a exista o lege privind răspunderea magistraţilor, dar doar în condiţia în care se face un cadru legal pentru a face şi protecţia judecătorilor”, a menţionat Liviu Dragnea.

El a mai spus că trebuie iniţiată „rapid” o discuţie serioasă în acest sens, în care să fie implicate societatea civilă, presa, parlamentari, specialişti, notari. „Dar nu o discuţie care să dureze la nesfârşit sau cu interese ascunse, dar trebuie lansată cât de curând. Fiecare om trebuie să ştie că dacă nu a furat, nu a dat în cap, poate dormi liniştit”, a adăugatliderul PSD, în opinia căruia „oricine poate fi luat pentru orice. Trebuie discutat despre sarcina probei, prezumţia de nevinovăţie. Ministerul Justiţiei, cu toate aceste asociaţii, trebuie să găsească care e calea de urmat, că interesul e al României”, a precizat Dragnea.

El a mai spus că există o teamă de necunoscut, o teamă de a fi pedepsit. „Sunt foarte mulţi funcţionari care nu mai semnează de teamă. Spun că prevederile legale sunt atât de complicate, că pot fi interpretate. Contribuie la această teamă şi discuţiile că judecătorul e partener cu procurorul”, a opiniat preşedintele social-democraţilor care crede că judecătorii reprezintă un corp de la care „poate pleca însănătoşirea acestei naţii”, dar trebuie să existe un echilibru, iar aceste două categorii de oameni trebuie protejate.

(Jurnal)