Un sprijin financiar suplimentar pentru bugetul Programului Operațional Capital Uman (POCU), în valoare de 234 milioane euro, asigurat de Comisia Europeană, va oferi României premisele revenirii rapide după perioada de pandemie. Finanțarea este europeană 100%, nefiind necesară cofinanțarea din partea noastră.

Fondurile suplimentare din POCU vor asigura finanțarea intervențiilor următoare:

– sprijin pentru îmbunătățirea competențelor a 168.000 de elevi care fac parte din grupurile vulnerabile şi care nu au avut acces la educație pe perioada pandemiei, cu o alocare de 30 milioane euro.

– sprijin destinat angajaților și angajatorilor pentru subvenționarea locurilor de muncă, cu o alocare de 80 milioane euro;

– sprijin pentru înființarea a 295 de întreprinderi sociale în mediul rural, cu o alocare de 30 milioane euro;

– sprijin pentru 97.000 lucrători implicați direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienților infectați cu Covid-19, cu o alocare de 94 milioane euro.

Pe toată durata pandemiei, Uniunea Europeană a sprijinit statele membre pentru a păstra locurile de muncă din întreprinderi și prin furnizarea pachetelor de alimente pentru persoanele vulnerabile. Majorarea alocării pentru România a fost aprobată în ianuarie, prin instrumentul REACT-EU, bugetul POCU fiind în prezent de 4,59 miliarde euro.

REACT-EU (Asistență de Redresare pentru Coeziune și Teritoriile Europei), cu o valoare de 50,6 mld. euro, face parte din planul de relansare NextGenerationEU, destinat reparării daunelor cauzate de pandemie și pregătirii pentru redresarea post-pandemică. Cele 50,6 mld. de euro sunt mobilizate din fondurile structurale pentru 2021 (aprox. 40 mld. euro) și 2022 (aprox. 11 mld. euro).

(Dan Motreanu- europarlamentar liberal)