Oinacu, Braniștea și Comasca sunt localitățile în care pompierii au organizat, astăzi, acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la măsurile ce trebuie adoptate pentru prevenirea incendiilor în gospodării sau pe terenuri.

Anul trecut, în luna februarie, în satul Comasca un bărbat și-a pierdut viața după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări, din cauza jarului căzut din sobă pe materialele combustibile din apropiere.


Având în vedere faptul că, de la începutul anului, în județul Giurgiu s-au produs peste 30 de incendii de locuințe, pe timpul activităților au fost prezentate principalele cauze care au provocat aceste evenimente:
-scurtcircuitul: instalații electrice / prize defecte etc.;
-coșul /burlanul de fum defect, necurățat sau neprotejat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului;
-cenușă, jar sau scântei de la sistemele de încălzit;
-folosirea focului deschis în spații închise, în apropierea lichidelor inflamabile;
-amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de sistemele de încălzit.
Cu sprijinul autorităților locale, am discutat cu cetățenii despre incendiile ce pot fi provocate de mijloacele de încălzire, coșurile de fum, instalațiile electrice sau de butelii. Le-am explicat riscurile la care se expun dacă nu respectă măsurile de prevenire și apărare împotriva incendiilor.
De asemenea, le-am precizat faptul că, potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă.
Pompierii au mers din casă în casă și au împărțit materiale de informare preventivă, din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” și „F.O.C. – Focul Omoară Copii”.


La activități au participat specialiști din cadrul Inspecției de Prevenire, Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliență a Comunităților, Detașamentului de Pompieri Giurgiu și voluntari ai programului „Salvatori din pasiune”, informează ISU Giurgiu.

(Jurnal)