Pe măsură ce căldura a cuprins întreaga țară, este înțeleasă dorința copiilor și a adulților de a merge la o bălăceală în piscină. La fel de firească ni se pare însă, și dorința multora dintre cititorii noștri de a se informa dacă piscinele în care ne scăldăm sunt sigure, oferind în același timp gradul de confort și de sănătate, căutat de fiecare dintre noi.

În acest context, am solicitat Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu, parte a Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (Regiunea Sud-Muntenia) date recente despre piscinele care funcționează pe raza municipiului și județului Giurgiu.

Mai concret, am dorit să aflăm dacă apa acestora este conformă din punct de vedere fizico-chimic și microbilogic cu normele în vigoare, dacă ele pun în pericol sănătatea celor ce intră în apă și dacă au existat reclamații din partea consumatorilor privind calitatea necorespunzătoare a serviciilor prestate de operatorii economici ce  administrează  ștranduri și piscine.

La solicitarea cotidianului „Jurnal Giurgiuvean”, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu, ne-a răspuns următoarele:

Instituția noastră realizează periodic verificări ale modului în care operatorii economici care dețin ștranduri sau piscine, pe raza județului Giurgiu, respectă normele legale în vigoare și, ca atare, drepturile consumatorilor.

Calitatea fizico- chimică și microbiologică a apei din bazine, piscine, precum și dotările piscinelor (sisteme de reciclare și tratare a apei etc) sunt reglementate conform Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. Menționăm că la CJPC Giurgiu, în perioada iunie 2021 – prezent, nu au fost înregistrate petiții din partea consumatorilor privind calitatea necorespunzătoare a serviciilor din incinta ștrandurilor, piscinelor etc.”

Evident că cele mai indicate piscine sau ștranduri de vară rămân cele cu apă recilculabilă, o investiție de care ar trebui să țină seama toți deținătorii unor astfel de forme de agrement, atât din Giurgiu cât și din teritoriu.

De ce trebuie să țineți seama când mergeți la piscină.

Deși în rândurile de mai sus, suntem asigurați că totul este bine și curat în piscinele în care ne scăldăm, e bine totuși să țineți cont de câteva reguli:

-Nu înghițiți niciodată apa din piscină;

-Mergeți la duș și înainte și după ce ați ieșit din apă;

-Apa din piscină trebuie să fie întotdeauna  cristalină;

-Prea mult clor în apă poate dăuna pielii, ochilor și mai ales copiilor dvs;

-Un lucru mai puțin știut: Piscinele pot provoca diaree;

-Cu cât sunt mai aglomerate, cu atât piscinele sunt mai periculoase;

-Nu intra în apă dacă ai răni, negi, boli de piele, plăgi deschise ;

-Atenție! Herpesul se ia și din piscină;

Sperăm că aceste informații vă vor oferi un grad de confort psihic mai ridicat și veți păși cu mai multă încredere către piscinele ce oferă servicii în această vară toridă.

(Ana Magheru)