s604x0_donald_trump69Coincidență sau nu Guvernul României a mărit bugetul Apărării, oferind Ministerului acestuia 2% din PIB, cam cât solicita în mod obligatoriu recent Donald Trump, țărilor est europene,   pentru a le mai permite să  rămână în NATO.

Donald Trump promite că va apăra ţările est-europene, dar le cere suplimentarea bugetelor apărării. În cursul unei reuniuni cu lideri ai comunităţilor polonezilor din SUA, Donald Trump a spus: „Vrem ca NATO să fie o alianţă puternică, acest lucru însemnând că multe naţiuni trebuie să urmeze exemplul Poloniei,  de a aloca 2% din PIB pentru bugetul apărării. Dacă toată lumea ar avea contribuţiile Poloniei, aliaţii noştri ar fi mai în siguranţă”, a subliniat Donald Trump.

SUA nu mai vor să fie sponsorul privilegiat în NATO.  Trump are pretentia ca toți cei 28 de aliați din NATO să contribuie cu minim 2% din PIB pentru apărarea lor națională, care se transformă în efort colectiv de securitate. Din 100%, pe vremurile acestea complicate, e greu să dai 2% pentru apărarea țării?! Să fim totuși rezonabili ! spunea sarcastic ,Trump.

De precizat că România a intrat în NATO în mandatul PSD,  cu Năstase la Palatul Victoria și Ion Iliescu la Palatul Cotroceni. Atunci, în 2004, România s-a angajat în fața aliaților că va aloca minim 2% din PIB,  Armatei.

(Jurnal)