Cine minte și cine spune adevărul în scandalul porcilor morți de pestă, la Frătești?

0
306

Cu circa o lună de zile în urmă, la solicitarea mai multor locuitori ai comunei Frătești (care, de altfel, ne-au trimis și o serie de fotografii care să le susțină declarațiile), scriam despre o situație aproape incredibilă: prin excavările făcute chiar în amplasamentul în care, cu doar câteva luni înainte, fuseseră îngropați circa două mii de porci, uciși de Pesta Porcină Africană, primarul comunei Frătești, Marian Cărățeanu, risca să readucă virusul în comunitate. Pietrișul și pământul excavate din zona respectivă urmau să ajungă, pe post de „asfalt”, pe mai  multe ulițe din localitate, în cadrul unor așa zise lucrări de „modernizare”.

La solicitările transmise de publicația noastră, atât către DSVSA Giurgiu, cât și către Garda de Mediu, ce vizau activitățile de excavare și exploatare agregate minerale în zonă, răspunsurile primite au fost diametral opuse. Redăm, în continuare, primul răspuns, primit de la DSVSA Giurgiu, în data de 13 iulie:

Vă comunicăm că o echipă de inspectori din cadrul instituției noastre s-a deplasat la locația din localitatea Frătești, unde a descoperit o excavație aflată la o distanță de 100 de metri de locul unde au fost îngropați porcii bolnavi de pestă porcină africană, conform coordonatelor geografice. S-a recomandat ca locația unde au fost îngropați porcii să fie împrejmuită. Totodată, s-a recomandat ca să se evite circulația vehiculelor în zona unde au fost îngropați porcii”, se arată în răspunsul celor de la DSVSA Giurgiu.

La rândul lor, cei de la Comisariatul Județean Giurgiu al Gărzii de Mediu au transmis un răspuns la solicitarea publicației noastre:

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că pe amplasamentul indicat în petiția dvs s-a desfășurat activitatea de exploatare agregate minerale; comisarii instituției noastre au efectuat verificări în data de 23 iulie și 4 august, la data celor două controale activitatea fiind sistată; a fost impusă măsura privind interzicerea desfășurării activității de exploatare agregate minerale, fără solicitarea și obținerea actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului; GNM – CJ Giurgiu va aplica sancțiunile prevăzute de legislația de mediu în vigoare (n.r. UAT Frătești va fi amendată cu o sumă cuprinsă între 30.000 și 60.000 de lei).

În concluzie, analizând cele două răspunsuri – total diferite – se poate, lesne, observa că cei de la Garda de Mediu au constatat exact ce ne semnalau cetățenii comunei Frătești…Atunci, întrebăm și noi, retoric: cine minte în controalele efectuate?

(Jurnal)