* Mesajul medicilor: Vaccinurile din România sunt sigure!

În ultima  vreme, în mediul on-line, dar şi în cutiile poştale ale românilor (deci, şi ale unor locuitori ai municipiului şi judeţului Giurgiu) au apărut o serie de pliante care duc o campanie agresivă antivaccinare, în special ROR (rujeolă – oreion – rubeolă).

Ce este mai grav este faptul că pe pliantele respective apar siglele (foto) Ministerului Sănătăţii, UNICEF şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ceea ce ar da – la prima vedere – impresia că cei ce derulează aceste campanii ar fi exact cele trei entităţi enumerate.

La scurt timp de la declanşarea acestei campanii, pe site-ul UNICEF a apărut un comunicat, în care se precizează:

„UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sunt îngrijorate de distribuirea unor materiale de dezinformare despre imunizare, care folosesc în mod neautorizat siglele aparţinând OMS, Ministerului Sănătăţii şi UNICEF. Aceste materiale nu sunt produse de UNICEF, OMS sau MS şi suntem îngrijoraţi că distribuirea acestor informaţii poate avea implicaţii grave asupra sănătăţii oamenilor, în special copiilor. (…) Este inacceptabil că, în prezent, copiii mor din cauza rujeolei, în condiţiile în care este disponibil un vaccin eficient şi sigur. (…) UNICEF şi OMS recomandă tuturor părinţilor să îşi protejeze copiii, asigurându-se că beneficiază de vaccinarea de rutină. Alegând imunizarea, părinţii protejează sănătatea copiilor şi contribuie la protejarea sănătăţii celor din jur”, se arată în comunicatul UNICEF.

La rândul lor, Patronatul Medicilor de Familie Giurgiu, reprezentaţi de preşedinta acestuia, dr. Mădălina Mina, a transmis, prin intermediul publicaţiei noastre, următorul mesaj:

„Patronatul Medicilor de Familie Giurgiu atrage atenţia părinţilor asupra informaţiilor false care circulă de câteva zile în cadrul unei campanii anti-vaccinare asociată în mod fraudulos cu siglele MS, UNICEF şi OMS. Este trist şi îngrijorător că persoane aflate sub anonimat aruncă în mediul on-line informaţii false cu potenţial letal. (…) Campaniile antivacciniste nu fac decât să reducă adresabilitatea părinţilor la medic şi să reducă acoperirea vaccinală în rândul populaţiei. Ne confruntăm cu o epidemie de rujeolă care deja a ucis 59 de persoane şi a îmbolnăvit alte 15.000 doar în ţara noastră, aşa cum reiese din statisticile Institutului Naţional de Sănătate Publică, iar medicii de familie sunt în prima linie a acestei epidemii, încercând în primul rând educarea populaţiei şi în al doilea rând recuperarea dozelor de vaccin restante. Vaccinurile utilizate în România sunt sigure, fiind produse şi verificate conform standardelor de calitate existente la nivel mondial. Rugăm părinţii să se informeze din surse de încredere şi, cel mai bine, să discute oportunitatea vaccinării copiilor cu medicul de familie al micuţului”, se mai arată în mesajul medicilor de familie giurgiuveni.

Deocamdată, atât medicul de familie care apare în pliant, cât şi familia micuţului au anunţat că vor depune plângere pentru identificarea celor care le-au folosit imaginea în alt scop decât cel pentru care îşi dăduseră acordul.

(Jurnal)