Surprizele se țin lanț în politica, ”de maidan”,  giurgiuveană. De ce de maidan? Pentru că, după cum am constatat cu toții, politicienii noștri locali, după ce își dau la gioale, se scuipă, se înjură ca la ușa cortului, ajung ca, într-un final, să ia masa împreună, facându-și  jurăminte de fidelitate, pe care știu de la început că niciodată n-or să le respecte.  

Dacă trecerea primarului Nicolae Barbu la ”Pro România”, fusese oarecum anunțată încă de acum mai bine de un an în urmă,  ”cine ar fi crezut” însă că Alexandru Andrei va trece în tabăra liberală după ce și-a câștigat mandatul de parlamentar pe listele PSD Giurgiu?

”Cine ar fi crezut” că de la PNL,  liderul acestuia, Toma Petcu,  va ajunge ministrul Energiei în Partidul lui Tăriceanu, la ALDE și că de aici, după nenumărate gesturi de fidelitate și curtuoazie, se va întoarce înapoi la PNL, salivând după un post eligibil, la alegerile din toamnă, dorință ce a creat enorme comentarii și animozități între membrii Organizației și liderii acesteia.

Cine ar fi crezut” că Marian Măroiu, după plecarea din PSD, va deveni un liberal convins și totodată un fervent adversar al social democraților, pentru ca zilele trecute să se întoarcă la partidul mamă? O plecare pe care eu unul o înțeleg și o salut în același timp. După ce ani de-a rândul a mers din casă în casă, susținându-și singur șansa de a fi ales, într-o zi, ca primar al Municipiului Giurgiu, după ce în sondajele comandate de staff-ul PNL, a obținut prima poziție în preferințele giurgiuvenilor, după ce a împărțit sute de sticle de vin și fluturași concetățenilor săi, cerându-le să îl aleagă în fruntea acestui oraș, Marian Măroiu și-a  surprins colegii, lideri de partid, că în loc să-l sprijine, îi așezau cinii pe drumul pe care dorea să-l parcurgă, în locul său fiind preferați în rol de candidați, niște  venetici… În acest context surpriza n-a întârziat…Iar Marian Măroiu și-a anunțat trecerea, înapoi la PSD, unde va candida pentru postul de primar.

O alegere pe care o consider oportună atât pentru el, cât și pentru gruparea social democrată, care este într-o criză evidentă de cadre pentru o asemenea funcție. Desigur va fi extrem de dificil ca în doar două luni (cât a mai rămas până la data alegerilor), noul candidat PSD pentru funcția de primar să îi convingă pe cetățeni că social democrația poate salva România, după ce, până mai ieri, oficiosul PSD îl desființa, bucată cu bucată, nedându-i nicio șansă în cursa pentru Primărie.

Cine ar fi crezut” că liderii liberali giurgiuveni se vor întâlni, într-o zi (cu două săptămâni în urmă, aproximativ),  la Cătălin Corbea, acasă, în comuna Prundu.

”Cine ar fi crezut” că primarul Aurel Enache (comuna Comana) și Constantin Stoica, un personaj cunoscut și sub porecla de Vapor, doi pesediști înfocați, fideli până la moarte președintelui Niculae Bădălău, ar putea lua loc la aceeași masă cu adversarii lor politici (Toma Petcu, Dumitru Beianu etc) care, așa cum se aude, i-ar fi propus lui Corbea sprijinul pentru candidatura la Primăria Giurgiu.

”Cine oare ar fi crezut”, până mai ieri, așa ceva ?  

Dacă pentru noi, electoratul, toate acestea sunt doar niște surprize, pentru membrii celor două partide (ba chiar trei, dacă în ecuație îi introducem și pe cei din ALDE, trădați de propriul lor președinte), ele sunt frustrări greu de iertat, ba chiar adevărate insulte. Cum vei mai putea justifica celorlalți ostilitatea de până mai ieri, față de aceste personaje, când liderii partidului în care te-ai înregimentat, ți-i așează astăzi, la masă, spunându-ți că de mâine ei îți sunt șefi?

Cine ar fi crezut” că politicienii giurgiuveni, enunțați în rândurile de mai sus, vor renunța într-o zi nu numai la doctrine, totul devenind transpartinic ?

”Cine ar fi crezut” că oamenii aceștia  vor da ”delete” chiar și celor mai elementare principii, bunului simț, schimbând  dreapta cu stânga și invers, cu atâta ușurință și nepăsare,  (renunțând la partidul despre care declarau că îi definește, de la o zi la alta), ca pe măștile protectoare de Pandemie?  

De acum nu ne mai rămâne altceva de făcut decât să așteptăm să vedem câți dintre giurgiuveni îi vor mai crede și dacă a mai rămas ceva de crezut din tot acest joc de-a „alba-neagra” din politica giurgiuveană.

 La final, în locul sintagmei de salut, ”Să fiți iubiți!”, am s-o folosesc pe cea care vă mai dă o fărâmă de speranță: ”Să fiți aleși!” 

(Florian Tincu)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CIRBEA Ştiu că îl deranjează faptul că o să candidez la primăria Giurgiu. Nu o fac ca o ambiţie împotriva lui Anton, o fac pentru giurgiuveni. ” a mai declarat Cătălin Corbea, primarul comunei Prundu.