Certificatul verde eliberat pentru vaccinarea cu schemă completă este valabil și în acest moment pentru cei care intră pe teritoriul României, chiar dacă au trecut mai mult de 9 luni de la ultima doză, anunță Ministerul Sănătății.

Într-un comunicat al Ministerului Sănătății, acesta transmite: În acest moment, nu a intervenit nicio modificare în ceea ce privește valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea pe teritoriul național”.

În scurt timp însă, România va trebui însă să-și adapteze legislația la cea europeană.

După adoptarea de către Guvernul României a Deciziei (EU) 2021/1073 care vizează specificațiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953/2021 , România va aplica aceleași reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare complete au trecut mai mult de 270 zile”, potrivit comunicatului emis de aceeași instituție.

La nivel național, utilizarea certificatului electronic va fi reglementată prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, precizează Ministerul Sănătății.

Comisia Europeană a hotărât la sfârșitul anului trecut ca valabilitatea certificatului verde european să fie de maxim 9 luni dacă persoana nu are doza de rapel (booster) anti-Covid-19.

Prin urmare, toate statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să implementeze aceste reguli pentru a permite călătoriile fără restricții în cadrul UE.

Trebuie reținut că perioada de valabilitate a certificatului verde european se calculează de la ultima doză de vaccin.

(Jurnal)