Cele mai frecvente greșeli pentru care riști amenda maximă în Noul Cod Rutier. Telefonul mobil te poate ruina!

0
126

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare, sâmbătă, 12 octombrie, și prevede sancțiuni usturătoare.

Amenda pentru folosirea telefonului mobil poate ajunge la 1.160 de lei și se aplică și șoferilor chiar dacă stau la semafor. Până la 2.900 de lei amendă riscă cei care fac gesturi obscene în trafic sau aruncă gunoaie.

Modificările au fost aduse în luna august Codului rutier (regăsit în Ordonanța nr. 11/2019). Acestea se aplică începând din 12 octombrie 2019 și vin cu restricții atât pentru șoferi, cât și pentru bicicliști și pentru cei care merg cu trotineta.

Amenda pentru folosirea telefonului, prevăzută în noul Cod Rutier

În clasa a III-a de sancțiuni se menționează acum contravenția privind folosirea telefonului în timpul deplasării, astfel: „constituie contravenție ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”. Waze și Google Maps pot fi folosite doar când staționați Regula este valabilă și dacă vehiculul staționează pe un drum public (ex: când stai la semafor) și se pedepsește cu 6 până la 8 puncte-amendă (adică 870-1.160 de lei) și patru puncte de penalizare. Atât șoferii cât și bicicliștii, trotinetiștii și vatmanii sunt pasibili de această pedeapsă.

Cât pentru folosirea aplicațiilor Waze, Google Maps sau a altora de aceeași natură, această acțiune este permisă atâta timp cât nu butonați telefonul din mers, ci doar când staționați (altundeva decât pe drumurile publice, firește).

De la intrarea în vigoare a modificărilor legislative, polițiștii giurgiuveni au sancționat 20 de conducători auto, reținând, totodată, și două permise de conducere.

(Jurnal)