Telefonul Copilului a devenit o modalitate prin care micuții care sunt abuzați (fizic, emoțional sau chiar sexual), dar și adulții care au cunoștință de asemenea cazuri, pot semnala autorităților situația de risc în care se află. De aceea, de la an la an, tot mai multe persoane capătă încredere și apelează numărul 0246.983, număr cunoscut, în Giurgiu, ca „Telefonul copilului”.

Conform unei statistici oferite de conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Giurgiu, în 2018 au fost înregistrate în total 142 de apeluri telefonice. Din numărul total de apeluri, cele care semnalau cazuri de abuz, neglijare sau exploatare a copilului au atins cifra de 110. Confirmate, în urma verificărilor efectuate, au fost jumătate, după cum urmează: neglijare – 45 de cazuri, abuz fizic – 4 cazuri și un caz de abuz sexual, o copilă de doar 16 ani.

Din fericire, nu au fost semnalate, pe tot parcursul anului trecut, cazuri de bullying.

„Victimele cazurilor de neglijare sunt, în general, minori cu vârste cuprinse între 3 luni și 16 ani, persoanele care neglijau copiii fiind persoane neșcolarizate, dar și cu studii primare, gimnaziale sau medii. Cei patru copii abuzați fizic au vârstele de 9, 13, 14, respectiv 15 ani. Din cele 50 de cazuri de abuz sau neglijare confirmate, în 17 cazuri s-a impus instituirea unor măsuri de protecție specială pentru copii – plasament în regim de urgență”, se arată în comunicatul DGASPC Giurgiu.

În ceea ce privește cazurile confirmate de neglijare, cele mai multe vizează copii ale căror vârste sunt cuprinse între doi și șase ani (17 cazuri), urmate de grupele de vârstă 6 – 10 ani (11 cazuri), sub 2 ani și 10 – 14 ani (câte șase cazuri) și 14 – 18 ani (5 cazuri).

(Jurnal)