Profesorul Silviu Gurlui, conferențiar la Facultatea de Fizică Al. I. Cuza din Iași, susține că zona spațiilor frigorifice din supermarketuri este cea mai vulnerabilă prezentând un risc major de infectare cu coronavirus pentru clienți .

Aș vrea să fac o paralelă. Cu toții știm cum arată un smog. E o perioadă când așa numita inversiune termică când temperatura la sol este mai mică decât la altitudine și atunci vedem un nor, un val de particule, o ceață care se formează aproape de pământ. Acesta se numește smog. Un fenomen similar se întâmplă și în spațiile comerciale, în zona spațiilor frigorifice. Aici, pentru că temperatura este mai joasă, particulele vin de sus, coboară și sunt oarecum reținute mai jos. Aceste particule pot conține din nefericire și particule cu viruși. Sunt reținute acolo, sunt presate, exact ca la smog. Și odată ce sunt presate acolo ai șanse mai mari să te întâlnești cu ele. Toate aceste particule caută să iasă pe margini, în zona de intrare a acestor spații frigorifice. Aceste zone sunt, în opinia mea, cele mai vulnerabile, pentru că fluxul de aer este mare și pot împrăștia mult mai repede aceste particule. Sfatul meu este să nu zăbovim foarte mult în spațiile frigorifice și să fim cu atât mai atenți în zonele de intrare în aceste spații”, susține prof. Silviu Gurlui, conferențiar la Facultatea de Fizică Al. I. Cuza din Iași, explicat omul de știință.

Iată motivul pentru care profesorul recomandă oamenilor să nu petreacă foarte mult timp în aceste raioane.

(Jurnal)