Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaica) este o sărbătoare cu multiple semnificații din anotimpul vara.

Din punct de vedere religios, pe data de 24 iunie este prăznuită nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Nașterea acestuia a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestire de înger, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Din punct de vedere popular sunt sărbătorite Sânzienele sau Drăgaica, numită în unele zone Împărăteasa, Stăpâna Surorilor, Regina Holdelor, Mireasa.

Aceasta prezintă în centrul ei un joc, amintit de Dimitrie Cantemir în Descrierea Moldovei, numit Drăgaica. Era aleasă cea mai frumoasă și voinică fată din sat, cu titlul de drăgaică, însoțită la câmp cu alai. Fetele o îmbrăcau ca o mireasă, în culoarea alb, iar pe cap purta cunună de spice sau flori de sânziene cu panglici și îi dădeau în mână cheile hambarelor.

Se consideră ca ea umblă pe pământ sau plutește în aer în ziua solstițiului de vară, bucurându-se de cântece, dans și voie bună împreună cu alaiul fetelor.

Puterile ei sunt tămăduitoare pentru oameni, aduce ajutor rodului câmpului și protejează holdele de grindină, furtuni și vijelie. De Sânziene se strâng plante de leac. Până la Rusalii, plantele nu erau bune, erau “ciupite” de Iele.

Acum se culeg pentru tot felul de boli.

Floarea de Drăgaică se agață la ferestrele caselor, în stâlpii porților și în crucile de hotar și din cimitire apără oamenii, mormintele și holdele de forțele malefice.

Sânzienele încheie perioada dedicată muncilor agricole, aratului și semănatului.

(Jurnal)