Majoritatea românilor știu că, la data de 23 august 1944, România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei. Armata sovietică fiind deja în Moldova de nord încă din luna martie, regele Mihai îşi dă acordul pentru înlăturarea prin forţă a mareşalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistiţiului cu Naţiunile Unite. În urma refuzului net al lui Antonescu, Regele Mihai l-a destituit şi l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaţilor. Din 1948 şi până în 1990 a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României.

Dar, de-a lungul istoriei, au mai fost consemnate și alte evenimente care au ca dată de producere ziua de 23 august, primele informații legate de această zi datând din 1752. Iată care sunt acestea:

La 1752 a încetat din viaţă Grigore al II-lea Ghica, domn al Ţării Moldovei (1726-1748) şi al Ţării Româneşti (1733-1735 şi 1748-1752), ctitor al mănăstirilor Frumoasa (Iaşi) şi Pantelimon (Bucureşti).

Doi ani mai târziu, în 1754, s-a născut Ludovic al XVI-lea, rege al Franței și Navarei din 1774 până în 1789, mai apoi, până în 1793, rege al francezilor.

În 1912 se năștea actorul, regizorul și dansatorul Gene Kelly (Eugen Curran Kelly), protagonist în filmul „Cântând în ploaie”.

În 1914, Japonia, aliată a Angliei, declară război Germaniei, conflictul european devenind, astfel, mondial.

Anul 1939 consemnează semnarea, la Moscova, a Tratatului de neagresiune germano-sovietic (Pactul Ribbentrop – Molotov) care, printr-un document adițional secret, prevedea împărțirea sferelor de influență din Europa de Est. Urmarea acestui Pact: România a fost obligată să cedeze, un an mai târziu, Basarabia și Bucovina de Nord către sovietici.

În 1944, România întorcea armele și se alătura Națiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei.

Anul 1948 consemnează creerea Consiliului Mondial al Bisericilor, care reunește bisericile anglicană, ortodoxă, alături de alte numeroase biserici protestante.

În 1997, Guvernul României a ratificat acordul cadru de cooperare financiară între țara noastră și Banca Europeană de Investiții.

Cele 12.111 versuri ale lui „Faust” (J.W. von Goethe) erau puse într-un spectacol de 21 de ore, de către regizorul german Petern Stein, spectacol ce fusese special creat pentru Expoziția Universală Expo – 2000 – Hanovra. În același ani, Ministrul Finanţelor, Decebal Traian Remeş, senatorii Dan Amedeu Lăzărescu Vicenţiu Găvănescu şi alţi membri marcanţi ai PNL au anunţat că demisionează din partid şi că organizează un grup care va „reconstitui adevăratul Partid Naţional Liberal”, şi va strînge semnături pentru susţinerea candidaturii lui Mugur Isărescu la Preşedinţia României.

În anul 2005, forțele israeliene au început evacuarea simultană a coloniilor Sanur și Homesh, din nordul Cisiordaniei, și, un an mai târziu, Pentagonul anunța închiderea a patru dintre bazele sale din Germania, măsură care se înscria într-un amplu plan de redesfășurare a trupelor americane staționate în Europa.

În anul 2007, reprezentanții Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, dar și ai profesorilor, au căzut de acord în privința Legii Învățământului Preuniversitar (descentralizare, titularizare și finanțare în educație).

Și sportul este prezent în istorie cu această dată. În anul 2008, echipa națională de handbal feminin a Norvegiei câștiga, pentru prima dată în istoria sa, titlul olimpic în fața campioanei mondiale Rusia, impunându-se cu 34-27.

(Jurnal)