bac_37046800_0fab12f4d1_17105200_39250300Petiţia nu este îndreptăţită, reprezintă doar o exagerare…

După cum vă informam într-un material anterior, proba la limba şi literatura română din cadrul Examenului de Bacalaureat de anul acesta a generat o serie de confuzii în rândul elevilor, ce a declanşat o adevărată ”revoluţie” în mediul online atât din partea lor, cât şi a părinţilor, care au cerut printr-o petiţie ca abordarea romanelor ”Ion” şi ”Enigma Otiliei” ca fiind romane psihologice, respectiv a romanului ”Moromeţii” ca roman interbelic, să fie punctată. În replică, ministrul Educaţiei a specificat clar că cei care au tratat aceste romane nu vor fi sub nicio formă punctaţi.

În încercarea de a afla dacă petiţia este îndreptăţită sau, dimpotrivă, poziţia tranşantă a Ministerului Educaţiei este justificată, ne-am adresat profesorului de Limba şi literatura română de la Colegiul Naţional ”Ion Maiorescu din Giurgiu, Mugurel Burcescu, care a fost extrem de succint şi de tranşant: Un singur lucru am de comentat – subiectul a fost foarte clar şi foarte uşor pentru cine a învăţat, dar trebuie să existe şi ”idioţi” pe lumea asta, căci altfel nu-i pot cataloga, care nu ştiu altceva decât să facă astfel de petiţii ”tâmpite”.

Totodată, ne-am adresat pe aceeaşi temă unul alt profesor de limba şi literatura română din municipiul nostru, şi anume Georgiana Chiran, poziţia domniei sale fiind asemănătoare interlocutorului nostru anterior, dar exprimată mai ”blând”: Consider că după 12 ani de şcoală, orice elev ar fi trebuit să înţeleagă acest subiect, fără ezitări. Părerea mea este că petiţia nu este îndreptăţită, reprezintă doar o exagerare care încearcă să compenseze lipsa de inspiraţie de moment a unora.

M. TARU

1 COMENTARIU

  1. Sunt curios câți profesori de limba și literatura română cunosc anii în care au apărut aceste romane. Îmi aduc aminte că la un concurs cde popularizare a istoriei locale concurenții au fost întrebați cine au fost autorii unor aticole publicate în Ilfov-file de istorie, fiind articole care aveau câte trei-patru autori. Cu stimă și respect.