AcasăActualitateCe se întâmplă cu programul „Cornul și laptele”, dedicat elevilor giurgiuveni

Ce se întâmplă cu programul „Cornul și laptele”, dedicat elevilor giurgiuveni

Începând cu anul şcolar 2017-2018, în România a fost implementat Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, program care a unit cele două scheme existente la acea vreme, respectiv programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi furnizarea laptelui în şcoli.

Programul „Cornul și laptele” prevede acordarea gratuită pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și de produse de panificație în limita unei valori zilnice per preșcolar/elev.

Situația pandemică a ultimilor 2 ani a determinat modificarea structurii anului școlar, fiind nevoie de redistribuirea produselor livrate, iar derularea programului în școli nu a putut fi făcută în parametri normali.
Furnizorii au întâmpinat unele dificultăți în distribuirea produselor din cauza actualizărilor legislative privind măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Dar iată care este situația la nivelul județului Giurgiu.

Conform datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, la această dată există 26.317 beneficiari reali ai programului, cifră care probabil se va schimba pe parcursul anului, fie din cauza abandonului școlar, fie a unor schimbări de domiciliu care intervin pe parcurs.

Consiliul Județean Giurgiu a încheiat în anul 2020 contracte, ca urmare a procedurilor legale, pentru livrarea lactatelor, fructelor și a elementelor de panificație (cornuri și biscuiți).

Au existat contracte cadru pentru toate produsele necesare, contracte valabile până în anul 2023.

Însă din cauza majorărilor de prețuri, furnizorul de lapte, având în vedere și o Hotărâre de Guvern, emisă în luna august a acestui an, prin care se stabilește un plafon financiar maxim de achiziții, a solicitat rezilierea acordului cadru justificând ca la prețurile stabilite nu își poate acoperi nici măcar costurile de producție.

Astfel că proiectul „Cornul și laptele” a demarat în județul Giurgiu din data de 3 octombrie, incomplet, fără lapte, doar corn, măr și biscuiți.

CJ Giurgiu a întreprins tot ceea ce ținea legal de instituție și a scos la licitație publică partea de furnizare de lapte. Până azi, posibil din aceeași cauză care a condus la rezilierea contractului cu fostul furnizor, nu există participanți.

Se speră ca până la finalul anului calendaristic să existe, totuși, firme interesate să livreze lapte pentru acest program în condițiile stabilite de lege, deși, realist, există posibilitatea ca inflația, costurile cu energia electrică și altele să accentueze discrepanța dintre ceea ce statul este dispus, prin lege, să ofere, și posibila marjă de profit dorită de orice operator comercial”, ne declara purtătorul de cuvânt al instituției, Ciprian Danciu.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
14 ° C
14 °
14 °
53 %
5.5kmh
100 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
17 °
mie
22 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!