Piese de teatru, premiere, expoziții sau concerte de muzică clasică sunt ofertele Festivalului Teatrelor Dunărene, ajuns la a 21-a ediție.

În cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi de directorul Teatrului „Tudor Vianu” din Giurgiu, Cosmin Crețu, organizatorul Festivalului, a fost dezvăluit întregul program al evenimentului cultural găzduit de municipiul nostru în perioada 29 octombrie – 4 noiembrie.

Prima zi a festivalului este dedicată unei premiere, spectacolul „Asediul Veneției” regizat de Michele Modesto Casarin, după o piesă scrisă de A. Camus. Piesa va fi precedată de un concert de muzică barocă pentru violoncel, în interpretarea lui Ștefan Cazacu.

A doua zi, incursiunea în Veneția continuă cu expoziția de pictură și colaj „Sub semnul Veneției”, semnată de Lena Vieru Conta (artistă cu dublă cetățenie, română și elvețiană), urmată de piesa „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, în interpretarea actorilor Teatrului „Jean Bart” din Tulcea.

„Viața și opera lui Kodaly Zoltan” și concertul de violoncel și pian susținut de Cornelius Zirbo și Fabiola Ioniță vor deschide seara teatrului maghiar: „Tot atunci, anul viitor” de Bernard Slade, o poveste a doi oameni singuratici, care se întâlnesc și își descoperă o sumedenie de pasiuni comune. Cei doi decid ca, în fiecare an, la aceeași dată, să se întâlnească în același loc. O piesă de familie, jucată de actorii Teatrului „Spirit” din Budapesta.

În prima zi a lunii noiembrie se mai marchează, la Festivalul Teatrelor Dunărene, o premieră: Teatrul de Tineret din Novi Sad, Serbia, participă pentru prima dată la festivalul găzduit de municipiul nostru, cu piesa „Evgheni Oneghin”, după Aleksander Pușkin.

Austriecii din Linz vor fi prezenți la Giurgiu cu expoziția comemorativă „Gustav Klimt”, urmând ca, în curând, teatrul giurgiuvean și cel din Linz să devină parteneri și colaboratori.

Tot pe 2 noiembrie, o poveste despre prietenie, loialitate, puse pe seama unei cățelușe, va fi adusă în scenă de actorii teatrului din Virovitika – Croația, cu piesa „Kashtanka” după A.P. Cehov. Un aspect anecdotic îl reprezintă faptul că actorii teatrului croat nu au avut fonduri pentru deplasarea la Giurgiu, și, după câteva telefoane date de organizatorii festivalului la Ambasada Croației din România, aceștia au făcut posibilă participarea micului teatru la festivalul dunărean.

Penultima zi a festivalului se deschide cu lansarea cărții de poezie bilingve (română / bulgară) „Și Noe nu mai este”, carte aparținând lui Nely Piguleva, Anka Staneva și Nicolae Oprișan. Seara se va încheia cu o comedie spumoasă, cu acțiunea plasată în mediul rural bulgăresc: piesa „Regatul femeilor”, de St. L. Kostov, jucat de actorii Teatrului Dramatic „Sava Ognajanov” din Ruse, Bulgaria.

Ultima seară, pe 4 noiembrie, este dedicată unei piese ecologice: piesa „WOW” de Eugen Grindl, o feerie care tratează probleme actuale grave: vom reuși, sau nu, să ne păstrăm planeta?

De menționat că prețurile biletelor rămân neschimbate, la fel și facilitățile acordate până acum de Teatrul „Tudor Vianu”, și pentru cele șapte zile de festival teatral, iar piesele jucate de actori din alte țări vor fi, toate, traduse.