În cadrul ultimei zile din călătoria sa Apostilică în Slovacia, de zilele trecute Papa a vorbit de un ”remediu infailibil” pentru a ne ridica din nou în picioare: ”spovada”, spovedania sau mărturisirea păcatelor.

În această privință, Papa Francisc a îndemnat tinerii să se gândească la faptul că adevăratul centru al ”spovezii” nu este mărturisirea păcatelor, ci Dumnezeu Tatăl care iartă toate păcatele. ”Nu mergem să ne spovedim ca niște pedepsiți care trebuie să se înjosească, ci ca fii care aleargă să primească îmbrățișarea Tatălui, un Tată care ne ridică din orice situație, care ne iartă toate păcatele”.

 

Vă dau un sfat mărunt: după fiecare spovadă, rămâneți pentru câteva clipe ca să amintiți iertarea pe care ați primit-o. Păstrați acea pace în inimă, acea libertate pe care o simțiți înăuntru. Nu păcatele, care nu mai sunt, ci iertarea pe care Dumnezeu ți-a făcut-o cadou, mângâierea lui Dumnezeu Tatăl. Acest lucru trebuie păstrat, nu lăsați să fie furat. Și când, data următoare, mergeți să vă spovediți, aduceți-vă aminte: mă duc să primesc din nou acea îmbrățișare care mi-a făcut atât de mult bine. Nu mă duc la un judecător ca să reglăm conturile, ci merg la Isus care mă iubește și mă vindecă. (…) Să-i dăm lui Dumnezeu primul loc la spovadă ”- a spus Papa, completând:

 Dacă Dumnezeu, dacă El este protagonistul, totul devine frumos și mărturisirea păcatelor devine Sacramentul bucuriei. Da, al bucuriei: nu al fricii și al judecății, ci al bucuriei. Și este important ca preoții să fie milostivi: niciodată curioși, niciodată inchizitori, vă rog, ci frați care dăruiesc iertarea Tatălui, frați care însoțesc în această îmbrățișare a Tatălui”.

(Jurnal)