La scurt timp după eliberarea din Penitenciar, fostul președinte al PSD , Liviu Dragnea, începe să își găsească, încet, încet  simpatizanți. Așa cum se anticipase Dragnea anunţă crearea unui partid intitulat  ”Alianţa pentru Patrie”, despre care el spune că „ s-a născut practic din lacrimi, din deznădejde şi din suferinţă”.

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea   mai precizează că  Organizația a format-o din patru „oameni obişnuiţi” în colaborare cu fostul secretar general al PSD Codrin Ştefănescu, unul dintre apropiaţii săi.

Fostul lider al social democrați a explicat cum a decurs nașterea acestui nou partid: Prin octombrie, am avut o discuţie cu Codrin, Codrin a venit des la mine la vizită și m-a ajutat enorm acest om de un mare caracter şi de un curaj incredibil. Şi mi-a zis că el simte nevoia să sprijine apariţia unui nou partid, un partid care să nu mai fie măcinat de compromisuri interne, de oameni care n-au curaj, de acoperiţi, de oameni infiltraţi, de tot felul de interese împletite care până la urmă  distrug un partid sau îl lasă acolo unde trebuie să fie, 20%, ca să fie mai multe. Şi am zis că sunt de acord şi îl sprijin cu tot ceea ce ştiu eu, cu toată experienţă mea politică şi administrativă, economică, să se întâmple acest partid. Şi a găsit mai mulţi prieteni de-ai lui, patru oameni obişnuiţi dar cu curaj care au devenit membri fondatori la acest partid, Codrin neimplicându-se de la început în documente pentru a nu risca ca undeva pe parcursul procedurilor să se blocheze.

Dragnea a menţionat totodată că cei care doresc să se înscrie în acest partid pot accesa o aplicaţie, descriind liniile după care se ghidează, doctrinar, noua formaţiune.

(Jurnal)