Ce crede  directorul societății ”Top Tehnology”, Bogdan PENA, despre șansele reușitei învățământului dual în viitorii ani, în România și în Giurgiu! Care este câștigul tinerilor…

0
316

      Inițiativa Consiliului județean Giurgiu de a iniția și de a sprijini un proiect de susținere și implementare a învățământului dual, venind astfel în sprijinul investitorilor care sunt interesați de forță de muncă specializată, începe să se contureze tot mai mult, arătându-și roadele la noi în județ. Una dintre societățile care au  aderat la acest proiect , implicându-se direct  în cadrul lui, este Top Tehnology.

Ea este  manageriată de director general Bogdan PENA, cel care mai are în administrare o societate, ” PCM ROM (P& C Automotive). Recent i-am solicitat  acestuia câteva păreri legate de reușita proiectului, dorind, înainte de toate, să aflăm care sunt motivele pentru care s-a implicat în el.

Ne-am gândit că prin învățământul dual vom reuși să facem ceva pentru copiii ăștia care altfel nu au niciun fel de viitor și merg către liceele astea teoretice din care ies fără nicio meserie, nefăcând altceva decât să îngroașe numărul șomerilor.

Încercăm astfel, să pregătim profesioniști care ar putea să meargă mai departe, dacă le face plăcere meseria pe care o învață aici, să facă, de ce nu ,  o facultate, să ajungă ingineri…Este adevărat că de acest lucru, al pregătirii tinerilor,  ne-am ocupat de la începutul nașterii societății, dar de data aceasta pregătirea tinerilor se face într-un cadru organizat, lucru care se întâmplă demult în alte țări.

În Germania, de exemplu, marea majoritate a celor care ajung să devină ingineri, directori tehnici,  trec la început printr-o școală profesională. Văd că lucrurile se schimbă încet, încet și în România. Noi avem un client, o persoană deosebită, patronul unei firme ce produce mașini pentru sudat șine de cale ferată,  ce exportă produsele în China, Rusia, SUA, care a plecat de la o școală profesională și a ajuns astăzi să fie cercetător…Deci lucrurile încep să simtă că dacă vrei să faci ceva serios trebuie să începi devreme, la timpul potrivit  și să înveți lucrurile bine, să-ți  creezi de la început o linie pe care vrei să mergi.  Nu mai merge ca înainte: înveți de toate și vezi tu ce-oi face! 

De aici am pornit în decizia noastră de a sprijini acest învățământ dual la nivelul județului Giurgiu. Eventual să găsim și noi tineri interesați  să rămână ulterior în  firmele noastre. Am avut surpriza ca pentru clasa de operatori mașini pe comandă numerică toate locurile să fie ocupate.  De aceea  o parte dintre ceilalți, ce doreau și ei acest lucru, au fost redistribuiți pentru alte clase, căci erau prea mulți.

Copiii au văzut cum se lucrează… Totul aici, este automatizat…Sunt lucruri frumoase pe care le pot învăța și pe care le pot aplica ulterior. Sperăm ca tinerii să înțeleagă că acesta este singurul  mod real prin care se pot crea profesioniști și că nu  are rost  să meargă la un liceu doar pentru a deveni  la absolvire, șomeri cu diplomă!

Întrebat dacă la acest moment firma ”Top Tehnology”, pe care o conduce,  are încheiat  o colaborare contractuală cu vreo unitate școlară din județul Giurgiu, directorul Bogdan Pena ne-a precizat: Avem un contract cu Liceul Tehnologic Viceamiral Ioan Bălănescu” și sperăm că se va continua această inițiativă…Evident că  am pus o condiție, ca bursele pe care le acordăm, să existe un minim de 90% prezență, atât la cursuri cât și la practică.

Directorul Bogdan Pena ne mai spunea că  proiectul trebuie promovat în rândul tuturor actorilor interesați (de la elevi și părinți, la angajatori și autorități), menționând faptul că  învățământul profesional trebuie să devină o opțiune ”viabilă” pentru tineri, o ofertă educațională variată și de calitate.

(Florian Tincu)