Conform celor de la adevarul.ro, anul viitor nu sună deloc bine pentru angajaţii de la stat, dar nici pentru cei aflaţi în şomaj. Ca şi la precedenta criză, din urmă cu aproape un deceniu, vizaţi sunt bugetarii şi şomerii, pentru diminuarea veniturilor.
Astfel, cei de la Adevărul spun că sub pretextul că va evalua angajaţii, Guvernul pregăteşte concedieri masive în instituţiile de stat pentru a reuşi să menţină echilibrul bugetar pe anul viitor. Startul a fost dat deja de Ministerul Transporturilor, în timp ce evaluarea celor 135 de secretari de stat este în derulare. În plus, Liviu Dragnea a anunţat că sistemul ajutoarelor sociale va fi regândit.
Se pregăteşte o amplă reformă în sistemul public: vor fi subţiate la sânge schemele de personal din instituţiile publice, astfel încât Guvernul să poată acoperi la anul gaura bugetară provocată de creşterile salariale, indexarea pensiilor şi scăderea taxelor, au declarat surse guvernamentale pentru „Adevărul“.
La începutul anului viitor mai multe ministere vor prezenta planuri de reorganizare. „Excepţie vor face Ministerul de Interne, de Externe şi Apărarea“, susţin sursele citate, care au venit şi cu un exemplu concret: „La Ministerul Turismului există o direcţie întreagă care se ocupă de atragerea fondurilor europene, au spor de salariu pentru asta, dar n-au mai făcut un proiect de un an“.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat faptul că unii români apţi de muncă preferă să ia ajutoare sociale în loc să se angajeze, în condiţiile în care tot mai multe firme se plâng de lipsa forţei de muncă. Drept urmare, liderul PSD, partid care, sociologic, este în preferinţele asistaţilor social, a anunţat că în perioada următoare Parlamentul şi Guvernul vor veni cu o soluţie pentru a tăia finanţarea puturoşilor. „Sunt mulţi cetăţeni români care sunt activi, care pot munci, dar care preferă să se mulţumească doar cu acele ajutoare sociale. O să ne gândim în perioada următoare, atât Parlamentul, cât şi Guvernul, care să fie cea mai bună formă în care cei care nu pot munci să fie ajutaţi, dar ceilalţi să nu mai beneficieze de aceste ajutoare sociale“, a spus Liviu Dragnea.
Potrivit calculelor, Guvernul va acoperi gaura bugetară din trei surse: banii economisiţi din disponibilizări, banii din Pilonul II de pensii şi o mai bună colectare a taxelor, ultima fiind o sursă incertă de resurse, în condiţiile în care veniturile fiscale ale statului sunt de doar 25% din PIB, cele mai mici din UE (cu o medie de 45%), chiar şi sub nivelul Bulgariei (31%).
(Jurnal)