Evenimentele tragice din judeţul Dâmboviţa, când un consilier local şi un angajat al acestuia au fost împuşcaţi mortal pe un câmp de către un individ, au scos la lumină (în afirmaţiile celor din media naţională) un aspect cel puţin bizar: faptul că ar exista persoane care, având domiciliul în judeţul Dâmboviţa, ar fi solicitat – şi primit – autorizaţia legală de port-armă în alte judeţe.
Referitor la acest aspect, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Giurgiu a transmis, către „Jurnal Giurgiuvean”, la solicitarea publicaţiei noastre, următoarele precizări: „Deţinătorii legali de arme şi muniţii pot fi autorizaţi doar de organele de poliţie în a cărei rază de competenţă teritorială aceştia îşi au domiciliul, iar în cazul în care respectivii deţinători îşi mută domiciliul pe raza altui judeţ, au obligaţia de a înştiinţa în scris, în termen de 10 zile de la data la care aceştia şi-au schimbat adresa de domiciliu, structura arme, explozivi şi substanţe periculoase, competentă teritorial cu privire la domiciliul sau rezidenţa solicitantului”, se arată în răspunsul IPJ Giurgiu.
La nivelul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe periculoase din cadrul IPJ Giurgiu sunt înregistraţi 2060 de deţinători de arme, care deţin un număr de 3.442 de arme letale şi neletale. Din totalul armelor deţinute, 2.439 sunt arme letale şi 1003, arme neletale.
În anul 2017, la Giurgiu au fost constatate un număr de 8 infracţiuni de braconaj, faţă de 4, anul trecut, şi înregistrate un număr de 6 infracţiuni de uz de armă fără drept, faţă de 3, anul trecut.
(Anna Lincă)