salarii-bugetari_2016011908Dacă ar fi fost luna  aprilie, poate că  angajaţii, în special bugetarii, ar fi gustat în cele din urmă gluma amară servită de executivul Guvernului Grindeanu, cu privire la majorările salariale. Numai că nu este nici  luna păcălelilor  şi mai grav este că nimănui nu-i arde de glumă.  Se pune că drumul spre Iad este întotdeauna pavat cu intenţii bune. Cam asta s-ar putea spune calculând efectele aplicării punctelor din programul de Guvernare. 

După majorările salariale acordate în sistemul sanitar  (în unele cazuri, într-o nesimţită discordanţă cu cele din alte domenii) guvernanţii s-au trezit  din mai multe direcţii, ba chiar din partea cui se aşteptau mai puţin. Aşa se face că primii nemulţumiţi au fost cadrele MAI , poliţiştii care şi-au cerut aplicarea unei Ordonanţe promise de guvern, dar  „rătăcite” prin vreun sertar al Ministerului.  A venit apoi rândul angajaţilor Gărzii de Mediu, pentru ca protestele să culmineze  cu cel spontan, de zilele trecute, ale angajaţilor din Finanţele Publice, marii colectori ai sumelor datorate de societăţi (şi respectiv persoane fizice) către stat. S-a ajuns în situaţia paradoxală, oarecum similară cu cea a anilor 2009 şi 2014,  de a tăia mai întâi salariile angajaţilor din sistemul de stat pentru ca să le fie mai apoi majorate, dar  cu ce preţ? Deranjul i-a costat scump şi pe angajatorii din sistemul privat care s-au trezit, nolens-volens că sunt obligaţi să mărească salariile  minime pe economie, mulţi fiind nevoiţi în urma acestei măsuri să facă disponibilizări, adică să trimită oamenii acasă! Ce nu a spus Guvernul este însă faptul că odată cu majorarea salariilor, deşi pe alocuri ele par mult mai mari, salariaţilor li s-au luat sporurile, multe dintre ele câştigate, cu greu, prin instanţe de judecată. În această privinţă de exemplu  angajaţii din cadrul ANAF au pierdut, în mod real, cu  mult mai mult prin această forţată majorare salarială. Cum ne declara zilele trecute unul dintre salariaţii Agenţiei: Cu o mână Olguţa ne-a dat  o sută de lei, şi cu cealaltă ne-a luat  sporurile care uneori depăşeau salariul… Asta da, şmecherie financiară, doamna ministru!”.

Odată cu majorările anunţate, guvernanţii se află acum într-o situaţie inedită: deşi pe hârtie sunt banii necesari acoperirii acestor majorări, în realitate, aceştia lipsesc. Găurile din buget create prin aceste majorări nesustenabile,  cu mult mai mari decât s-au preconizat, ar putea duce – spun analiştii economici – la un   blitzkrieg financiar  greu de remontat. Pentru rezolvarea acestei situaţii, s-au găsit diverse şiretlicuri: fie s-au majorat, pe ascuns, unele taxe şi impozite, fie s-a impus instituţiilor  luarea măsurilor de coerciţie împotriva buzunarului cetăţeanului. Aşa se face că lucrătorii MAI (în primul rând agenţi ai poliţiei rutiere), Direcţiile de Finanţe, echipele de control din diferite instituţii, instanţele de judecată (în care reclamant este statul, iar miza, creanţele), au fost mobilizaţi ”in corpore” să recupereze prin amenzi  banii daţi către populaţie ca majorări salariale. S-a ajuns chiar la impozitarea ajutoarelor de înmormântare. (Iartă-i Doamne că nu ştiu ce fac!) şi la tăierea indemnizaţiilor de creştere a copiilor. Trebuie aduşi  bani la buget, cu orice preţ, orice sumă şi în orice fel de situaţie! Şi-n tot acest timp preţurile la produse şi servicii pentru populaţie, cresc văzând cu ochii… 

Una peste alta, tot mai desele proteste la care asistăm din partea salariaţilor unor instituţii, ar putea reprezenta, într-o anume măsură, situaţia reală în care se află, din punct de vedere economic – în general – şi financiar (în special), România la jumătatea anului 2017. Promisiunile făcute anterior prin programul de guvernare, iată, atârnă greu! Guvernul gâfâie! De la o zi la alta se fac şi se desfac, în văzul presei,  listele cu miniştri remaniaţi. Evident pro-forma, pentru a amorţi încă un timp pofta de sânge a mass media.  Disperarea însă este tot mai mare, iar banii sunt tot mai puţini. Chiar dacă vor fi găsite, în cele din urmă, soluţii, acestea vor fi – mai spun  analiştii – doar unele provizorii, menite să-i mai păcălească o vreme, pe angajaţi, care văd, din ce în ce mai des, cum prăpastia veniturilor, se adânceşte tot mai tare. Păcăleala salariilor majorate îşi continuă stagiunea… Însă până când?

(Jurnal)

1 COMENTARIU

  1. incepeti sa deveniti obiectivi… pacaleala cu bani inventati va rasufla cat de curand… evident ca daca nu produci si nu exporti nimic nu vei avea niciodata o crestere de PIB si de bunastare…. nationala… cu vorbe goale nu creste nivelul de trai si alegerile se apropie … Bravo! lasati politicienii si fiti obiectivi !!!