Scandalul celor două persoane decedate în Spitalul Municipal din Craiova în urma unor transfuzii de sânge greşite, a scos la iveală şi alte lucruri grave din sistemul de sănătate. De data aceasta se acuză calitatea profesională îndoielnică a asistentelor care asigură serviciile medicale din spitale.
Deputatul Elena Dinu este unul dintre medicii care, pe vremea când ocupa postul de manager al Spitalului de Urgenţă Giurgiu, susţinea faptul că pentru a deveni asistent într-un spital trebuie să ai o anumită vechime şi respectiv un bagaj de cunoştinţe medicale solid şi că nu poţi accede ca asistent fără să fi obţinut bacalaureatul, aşa cum se mai întâmplă astăzi, în unele cazuri. Întrebată ce ar fi de făcut pentru ca asemenea drame ca cea de la Craiova să nu se mai repete, dr. Elena Dinu ne-a declarat: Din câte ştiu eu concursurile de asistente la Spitalul de Urgenţă Giurgiu au admis doar asistente cu experienţă, căci într-un spital judeţean de Urgenţă trebuie să ai ceva experienţă pentru a putea face faţă cerinţelor. Cazuistica este cu mult mai grea… Şcolile de asistente dacă sunt autorizate, probabil că selecţia se face în timp la eventualele concursuri de promovare pentru un post în această profesie. Astăzi, după cum observăm cu toţii, totul este la liber, chiar şi în ceea ce priveşte facultăţile de medicină. Nu ştiu dacă cea care a greşit transfuzia , în spitalul Municipal de la Craiova avea sau nu un minim de experienţă. Eu însă îmi menţin părerea că într-un spital ar trebui să aibă acces asistentele cu vechime, pentru că una este să lucrezi la un cabinet care nu presupune prea multe şi alta este să lucrezi într-un spital în care se fac lucruri complicate. Eu, aşa cum vă spuneam, am rezervele mele în privinţa celor care acced în această profesie fără Bacalaureat. Asistentele trebuie să aibă un anumit nivel de pregătire, şi în acelaşi timp de înţelegere, căci sunt, după doctor, persoanele pe mâna cărora pacienţii îşi dau sănătatea…viaţa lor.
Reamintim că în Spitalul din Craiova, după cercetările impuse în acest caz s-a constatat că una dintre asistentele acuzate avea aproape un an de experienţă, în timp ce cealaltă era în perioada de asistent debutant, în primele şase luni de activitate.
Din păcate astăzi, aşa cum ne spuneau lucrători mai vechi în această profesie, nu mai există acea variantă ca asistentele să facă mai întâi practică, în secţii mai uşoare şi de abia apoi să fie mutate în spitale.
(Florian Tincu)