”Reprezentanţii laboratoarelor din Municipiu îşi păcălesc pacienţii, forţându-i să-şi plătească analizele din buzunar…”

0
233

analize-465x390Mai mulţi locuitori ai municipiului nostru ne-au semnalat, pe adresa redacţiei, un aspect pe care îl credeam doar de tristă amintire: nici nu se ajunge la jumătatea lunii, că laboratoarele nu mai au fonduri pentru analizele ce trebuie făcute în baza unor trimiteri, fie de la medicul de familie, fie de la un medic specialist.

Pacienţii ar trebui să se îmbolnăvească… programat! Era greu de crezut un asemenea lucru, mai cu seamă că directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Giurgiu, Marin Constantin, ne asigurase, cu doar două luni în urmă, că fondurile pe care le primesc laboratoarele de analize din judeţul nostru sunt mai mult decât suficiente, dacă este să luăm în calcul faptul că preţurile analizelor cu greu depăşesc câţiva lei, în timp ce numărul maxim de recoltări pe care îl realizează, zilnic, la-boratoarele, este de 50! În acest context, un calcul simplu ar fi însemnat că, lunar, ar trebui ca un număr de câteva mii de giurgiuveni să se îmbolnăvească şi să aibă nevoie de aceste analize. Mai mult, spun cititorii noştri, dacă trece ziua de 12 a lunii, au surpriza ca laboratoarele să îi refuze,  propunându-le o aşa-zisă soluţie: fie revin,  fix, în prima zi a lunii următoare, fie se programează…tot pentru luna următoare!? Dar cel mai des invocată variantă este „puteţi face analizele şi acum, dar le plătiţi din buzunar!”, iar sumele, în acest din urmă caz, sunt cam de două-trei ori mai mari decât cele decontate de CJAS. Pe de altă parte, ca să îi prindă, totuşi, în „plasă” pe pacienţi, reprezentanţii laboratoarelor îi conving pe aceştia că nicăieri, la nicio unitate paraclinică nu mai sunt fonduri.

Şi totuşi… ce e de făcut? Soluţii din punct de vedere legal, nu prea sunt, ne spunea directorul CJAS, Marin Constantin. “Noi, personal, ca şi instituţie, putem demara controale la furnizorii de servicii paraclinice, unde putem cel mult să constatăm existenţa unei liste de aşteptare, şi să verificăm structura de personal. Cât priveşte, concret, partea bugetară, ceea ce vă pot spune este că, pentru ceea ce se lucrează în luna mai, decontul se face în luna iunie. Singurele soluţii pe care le văd eu, personal – dar sunt prea mic să pot decide aşa ceva la nivel naţional – se leagă de schimbarea legislaţiei, şi a modului de alocare a fondurilor. Pe de altă parte, şi aici mă adresez către medici şi pacienţi deopotrivă, ar fi indicată eliminarea de inducere a analizelor. La acest moment, ne confruntăm cu o presiune pe paraclinic, iar o prioritizare a analizelor, combinată cu crearea unui fond de rezervă pentru analize urgente, ar putea fi, din nou, o soluţie” –  mai declara preşedintele CJAS Giurgiu, Marin Constantin.

Sumele cresc odată  cu  nemulţumirile bolnavilor… Pentru luna iunie, fondurile alocate de către CJAS Giurgiu către furnizorii de servicii medicale paraclinice – analize de laborator – sunt cu circa 30 de procente mai mari decât cele alocate în luna mai. Cea mai mare sumă este destinată Clinicii ”Hipocrat” (una dintre clinicile care declară că termină banii alocaţi, printre primele) – peste 420 de milioane de lei vechi.  Cea mai mică sumă o primeşte Clinica ”Sante”:  240 de milioane de lei vechi!  De precizat că Bugetul total al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Giurgiu, numai pentru analizele de laborator (histopatologice, radiologie-imagistică, stomatologie) este, pentru anul 2017, de aproape 2,4 milioane de lei noi!! Atunci cum de nu ajung pentru analizele în regim compensat, bolnavilor?                            (Jurnal)