CDC – CENTRUL PENTRU CONTROLUL ȘI PREVENIREA BOLILOR DIN SUA: COVID 19 NU se răspândește prin transmitere aeriană!

0
1563

Într-un comunicat dat pe 21 septembrie 2020, CDC – CENTRUL PENTRU CONTROLUL ȘI PREVENIREA BOLILOR, cea mai importantă agenție medicală din Statele Unite își actualizează  recomandările cu privire la transmiterea prin aer a SARS-CoV-2 (virusul care cauzează COVID-19).

Se crede că COVID-19 se răspândește în principal prin contactul direct de la persoană la persoană, nu prin transmitere aeriană. Unele persoane fără simptome pot răspândi virusul.

Răspândire de la persoană la persoană

Se crede că virusul se răspândește în principal de la persoană la persoană între persoanele care sunt în contact direct unul cu altul (la mai puțin de 1,5 m), prin picături respiratorii produse atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește. Aceste picături pot ateriza în gurile sau nasurile persoanelor care se află în apropiere sau, eventual, pot fi inhalate în plămâni. COVID-19 poate fi răspândit de persoanele care nu prezintă simptome.

Virusul se răspândește ușor între oameni

Cât de ușor se poate răspândi un virus de la persoană la persoană. Unii viruși sunt extrem de contagioși, cum ar fi rujeola, în timp ce alți viruși nu se răspândesc la fel de ușor. Un alt factor este dacă răspândirea este susținută, ceea ce înseamnă că acesta trece de la persoană la persoană fără pauze. Virusul care cauzează COVID-19 se răspândește foarte ușor între oameni. Informațiile din pandemia COVID-19 în curs sugerează că acest virus se răspândește mai eficient decât gripa, dar nu la fel de eficient ca rujeola, care este extrem de contagioasă. În general, cu cât o persoană interacționează mai strâns cu ceilalți și cu cât această interacțiune este mai lungă, cu atât riscul de COVID-19 este mai mare.

Virusul poate fi răspândit în alte moduri

Este posibil ca o persoană să poată lua COVID-19 atingând o suprafață sau un obiect care are virusul pe acesta și apoi atingându-și propria gură, nasul sau, eventual, ochii. Nu se crede că acesta este principalul mod în care virusul se răspândește, dar încă descoperim despre modul în care se răspândește acest virus.

Răspândit între animale și oameni

În acest moment, riscul de răspândire a COVID-19 de la animale la oameni este considerat scăzut. Se pare că virusul care provoacă COVID-19 se poate răspândi de la oameni la animale în anumite situații. CDC deține informații despre un număr mic de animale de companie din întreaga lume, inclusiv câini și pisici, raportate a fi infectate cu virusul care cauzează COVID-19, mai ales după un contact strâns cu persoanele cu COVID-19.

Protejează-te pe tine și pe ceilalți

Cel mai bun mod de prevenire a bolilor este evitarea expunerii la acest virus. Puteți lua măsuri pentru a încetini răspândirea.

  • Mențineți o distanță socială bună (minim 1,5 m). Acest lucru este foarte important în prevenirea răspândirii COVID-19.
  • Spălați-vă mâinile des cu apă și săpun. Dacă săpunulși apa nu sunt disponibile, utilizați un dezinfectant pentru mâini care conține cel puțin 60% alcool.
  • Curățați și dezinfectați în mod obișnuit suprafețele atinse frecvent.
  • Acoperiți-vă gura și nasul cu o mască atunci când sunteți în jurul altora.

Sursa: site-ul oficial CDC https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/how-covid-spreads.html