Cazul de pestă porcină africană, dintr-o gospodărie a comunei Băneasa, semnalat de noi săptămâna trecută, a fost comunicat oficial abia după câteva zile!  

0
204

Ca și în cazul pestei porcine apărute în curtea unui gospodar din comuna Clejani, când anunțul oficial al DSVSA Giurgiu s-a făcut abia după câteva zile, iată că un alt caz – pe care noi l-am amintit încă de săptămâna trecută -, este confirmat tot printr-un comunicat de presă oficial, abia după câteva zile. Care este cauza acestei întârzieri de informare a populației…?

Iată că Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu informează populația că în comuna Băneasa, judeţul Giurgiu, într-o exploataţie nonprofesională a fost confirmat un caz de pestă porcină africană.

Conform aceluiași comunicat a fost stabilită atât zona de protecție cât și zona de supraveghere raportată din punctul de diagnosticare a focarului:  o zonă de protecție în jurul focarului, de minimum 3 km, pe raza localităților: Băneasa, Pietrele și o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minimum 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Braniștea, Gostinu, Puieni, Vlad Țepeș, Plopșoru, Dăița, Frasinu și Sf. Gheorghe.

Mişcarea animalelor din zonele de protecţie și supraveghere este restricţionată astfel: deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală.

Această interdicţie nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe şosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinaţi tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecţie şi se îndreaptă spre un abator situat în zona menţionată anterior pentru tăiere imediată.

În zona de protecție, nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale.

În zona de supraveghere, nici un animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploataţie în cursul primelor şapte zile fără autorizarea autorităţii veterinare locale.

În concluzie în județul Giurgiu, la data de 5 august 2022 erau deja active două focare de PPA (Pestă Porcină Africană) la porc domestic, în exploatații nonprofesionale: Clejani și Băneasa și 108 de cazuri de P.P.A. la porcii mistreți în 17 fonduri de vânătoare (228 morți și 111 vânați/uciși).

Întrebarea noastră este de ce DSVSA-ul Giurgiu face publice cu întârziere aceste cazuri de pestă porcină africană și de ce nu se explică pe înțelesul tuturor care au fost/sunt cauzele producerii pestei în cazurile ivite.

 (Jurnal)