Câți porci  mai avem voie să creștem  în gospodăriile țărănești, conform noilor modificări…

0
517

Ministerul Agriculturii a modificat recent legislația privind numărul porcilor care se pot crește într-o gospodărie țărănească.

Astfel Legislația prevede acum ca  numărul porcilor crescuți în gospodărie să fie de doar 5 capete.  Tot ce depășește acest efectiv se consideră exploatație  comercială și trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului , urmând să  se transforme în persoane juridice, indiferent că vorbim de  PFA, IF sau SRL.

Ministrul Adrian Oros a menționat  că ministerul Agriculturii  își propune totodată să vină cu măsuri de sprijin pentru cei care cresc animale. În acest scop  s-au alocat pentru următorii doi ani investiții în valoare de 300 de milioane lei.

Gospodarii/fermierii trebuie să respecte însă  condițiile care privesc biosecuritatea în  ferme, pentru a putea  accesa și beneficia de aceste sume, încercându-se, pe cât posibil,  limitarea  și răspândirea pestei porcine. În acest sens știm cu toții că sunt câteva localități ale județului Giurgiu ce sunt vizate în acest context.

Ministrul mai  preciza că celelalte instituții, sprijinite prin Ministerul Agriculturii, trebuie să vină și să vă apere în primul rând de cei, care nerespectând legea ( că sunt crescători, că sunt samsara), duc la această răspândire a bolii;  să vâneze porcii mistreți care și ei sunt vectori ai răspândirii. Oros a citat  totodată și  cele câteva instituții ce se pot implica în reușita  acestui scop:  Poliția , ANSVSA-u cât  și  Direcțiile de mediu .

El mai spunea că de  pestă vom scăpa, ca și în cazul Pandemiei, doar dacă  va apare un vaccin, solicitând eforturi susținute în zonele unde sunt crescătorii mari , pentru eliberarea lor,  astfel încât activitatea să crească, a mai precizat ministrul Agriculturii la conferința „Orașe și Comunități. Viziunea 2030”.

 (Jurnal)