Cu cât  se mai vinde  la Giurgiu, un  loc de veci…Cât a ajuns un loc ultracentral?!

0
1902

Deși regulamentul cimitirelor nu îngăduie vânzarea locurilor de veci, mormintele fiind doar concesionate de către Administrația cimitirelor pe un număr de ani,   sunt destui cetățeni ce au făcut din acest lucru o afacere prosperă,  mascând vânzarea printr-un act de donație.

Acest procedeu juridic al donațiilor este  perfect legal , costul din acte fiind  unul modic, însă în spatele acestui document , tranzacția făcută la ”negru”  are un preț cu mult mai mare!

Așa se face că la acest moment, deși Giurgiu pare un orășel sărac , cu un potențial economic limitat și cu salarii pe măsură, locurile de veci au ajuns să se ridice , uneori, la sume   fabuloase, de ordinul zecilor de mii de lei, adică a sutelor de milioane  în bani vechi.

În consecință , rudele celor morți vând,  celor ce doresc un loc  pe o alee centrală,  din cele trei cimitire ale Municipiului, chiar și cu 10.000 de lei mormântul. Ba mai mult, cei ce doresc să construiască un cavou spațios sunt dispuși să plătească și 5-6 mii de euro pe un astfel de teren.

Straniu  este (și totodată macabru!) că tot mai mulți , după ce au grijă de câte un bătrân(ă) și semnează pe documentele testamentare luându-și angajamentul că vor avea grijă și după moartea acestora de memoria lor  ( asta însemnând pomeni și îngrijirea mormintelor), la nici două luni după decesul persoanelor, ”moștenitorii” (să îi numim așa…) le vând  mormintele  în care au fost îngropați către alte persoane, deși  mortul este încă neintrat în starea de putrefacție.

Așa cum scriam de curând  , am constatat, consternați, că sunt copii care vând locurile de veci ale familiei, cu tot cu osemintele părinților , în timp ce  părinții  sunt dispuși să negociaze gropile în care și-au îngropat copiii ce n-au apucat nici măcar să se bucure de toți anii copilăriei, pe sume frumușele, făcând astfel un adevărat negoț din moartea acestora.

Oare ce conștiință trebuie să ai ca să vinzi osemintele propriilor tăi copii, Doamne, Dumnezeule?

La fel de ciudat este faptul că sunt persoane ce revendică locurile de veci , după 20-30 de ani de nepăsare, interval de timp în care nu au achitat nicio taxă Administrației Cimitirelor , în schimb vin aici, cu un certificat de proprietate pe locurile de veci, solicitând, fără pic de  jenă,  adeverință pentru notar, în vederea donației. Curat murdar coane Fănică!

Cert este că cimitirele Municipiului sunt la această dată ticsite, ceea ce face ca administrația locală să ia în calcul amenajarea unuia nou. Dacă nu se vor grăbi, în ritmul acesta,  probabil că nu va trece mult timp și locurile de veci din cimitire vor fi la concurență ( în privința prețurilor), cu garsonierele  și cu  terenurile  de construit case!?

(City ZEN)